گشت و گذاري در نوروز خميني شهر

ارسال در خبر و گزارش

 

1روزهاي اول بهار است. نيلوفرها، زنبق ها وشمشادها خودنمايي مي كنند. راهي موزه مردم شناسي شهر مي شوم. خانه با تزيينات گل وسبزه فضايي كاملا بهاري به خود گرفته است و همشهري و مسافران نوروزي با راهنمايي مسئولين موزه به بازديد مشغول هستند. به علاوه امسال به همت شهرداري و شركت مهربين حمام سرتيپ و خانه مجير براي بازديد آماده شده است.

 

 

مهمان نوازيد

اولين مصاحب در خانه سرتيپ آقاي حسين حسيني كامكار از تهران باتفاق خانواده بود. وصف خميني شهر را از همشهريانشان شنيده و خميني شهر را براي سفر نوروزي خود انتخاب كرده بودند. شب وقتي به خميني شهر رسيده بود با استقبال ستاد نوروزي مواجه شده و لذا از اسكان و برخورد مسئولين ستاد و مدرسه تشكر كرد. وي خانه سرتيپ را يكي از مظاهر معماري ايراني دانست و گفت بايد در مملكت خودمان از اين مكانها ديدن و قدر آن را بشناسيم. از خونگرمي و مهمان نوازي خميني شهري ها تعريف كرد و از اينكه خميني شهر را به عنوان سفر امسال انتخاب كرده بود خوشحال و راضي بود.

 

محله ما را هم ببينيد

بازديد كننده بعدي زوج جواني از محله خوزان بودند. خانم كه فرهنگي بود گفت سال قبل هم براي ديدن خانه آمده بودند و امسال هم آمدند كه ببينند تغيير كرده است يا نه؟

البته خانه از سال قبل تغييراتي كرده است. كمي با اين زوج جوان صحبت كرديم. از اول انتشار فرصت آن را مي شناسند و پيگيري مي كنند. خانم گفت الحاق شايد از نظر اقتصادي خوب باشد ولي به نظر ميرسد از نظر فرهنگي مناسب نباشد چون اين مكانهاي تاريخي به اسم اصفهان ثبت مي شود و ديگر نامي از خميني شهر به ميان نمي آيد. يك انتقاد هم از فرصت داشتند كه چرا كمتر از خوزان صحبت مي كند و به آن توجهي نمي شود. معتقد بودند مفاخر خوزان مثل دكتر سيادت و علماي ميردامادي و.. بايد شناخته و معرفي شوند. اين خانم در پايان از اينكه شبكه آموزش سيما در برنامه اي كه به معرفي استان اصفهان مي پرداخته نامي از خميني شهر به عنوان يكي از شهرستانهاي استان نام نبرده اعتراض كرد و گفت ما نزديكترين شهرستان به مركز استان هستيم چطور ما را فراموش كرده اند؟ مي خواستم بگويم همشهري عزيز شايد الحاق صورت گرفته و ماخبر نداريم! مرد هم در گفتگو با ما اظهار داشت كه الان مادر تنگنا هستيم. عوارض سنگبريهاي محمود آباد كه خميني شهري هستند به طرف اصفهان سرازير است.

 

سربازي در خميني شهر

در بين مهمانان خانه سرتيپ با آقاي مقيمي و خانواده شان صحبت كرديم كه فرهنگي بودند و معاونت دبيرستان شبانه روزي جوادالائمه استان آذربايجان شرقي شهرستان ورزگان را بر عهده داشتند. مقيمي اول از اصفهان، شيراز، فيروزآباد و بندر كنگان بازديد كرده و در راه بازگشت چون پسرشان اينجا سرباز است آمده بودند تا براي او مرخصي شهري بگيرند ولي چون فرمانده نبوده به توصيه پسرشان براي ديدن خانه سرتيپ آمده بودند. آقاي مقيمي معتقد بود بنا به گونه ايست كه نمي توان از آن خارج شد.

 

به ياد بچگي ها

آقاي محمد فخاري اهل محله اسفريز با دو پسرشان براي ديدن موزه آمده بودند. فخاري با ديدن چاچب ها، چرخ چاه، تاپوچي و بقيه وسايل زندگي كه در موزه موجود است به دوران كودكي خود سفر كرده است و به بچه هايش توصيه كرده وسايل قديمي را با وسايل مرفه امروزي مقايسه كنند. فخاري براي اولين بار است كه به ديدن موزه مي آيد و گفت مي روم پدر و مادرم را هم مي آورم تا خاطرات آنها هم زنده شود. فكر نمي كردم روزي اين وسايل يادگاري شوند و در معرض نمايش قرار گيرد.

ايراني به تمام معني

 

آقاي حاج حيدري يكي ديگر از همشهري ها پس از ديدن موزه گفت كه اين خانه ايرانيت انسان را تحريك مي كند و سرهنگ [سدهي] از تمام جهات جان فشاني كرده و با تعلقات مذهبي كه داشته و وصيت كرده اند كه در حرم حضرت عباس دفن شوند شخصيتش را بيشتر نشان مي دهد.

 

اهل گرگانم من...

صداي گريه كودكي نظرم را جلب كرد. پدر و مادر كودك هر چه سعي و تلاش كردند از ابتدا تا انتهاي ديدار از خانه نتوانستند كودكشان را آرام كنند. آقاي احمدي، گرگاني ولي خانمش اصفهاني است و پدر بزرگ خانمش در خميني شهر خانه دارد و سالي يك با دور هم جمع مي شوند. او چون شغلش مهندسي ساختمان است به توصيه آشنايان براي ديدن موزه آمده بود. خانه از نظر معماري براي او مورد توجه قرار گرفت.

خانه مجير

خانواده عرب از ورامین اولين مصاحب ما در خانه مجير بودند. يك خميني شهري براي مدتي براي ماموريت به ورامين مي رود و حالا خانواده همكارش را به خميني شهر دعوت كرده بود و آنها را براي ديدن جاذبه هاي گردشگري خميني شهر به خانه مجير آورده بودند. خانم عرب در صحبت با ما از مهمان نوازي خميني شهري ها صحبت كرد و گفت خانه و سبك معماريش خوب بوده و دوست خميني شهريشان آنها را به ديدار خانه سرتيپ برده است.

پيشنهادي براي خوب شدن

 

آقاي پيماني همشهري ساكن قم به همراه يكي از دوستانش پس از ديدن خانه سرتيپ به خانه مجير آمده بود. در مورد خانه سرتيپ از او سوال كرديم. گفت موزه خوبي برپا شده بود و يادآور مرد سياسي، حماسي بود؛ مردي كه عزاداري برپا مي كرده و در زمان خودش سرشناس بوده است.

 

كمي ريزتر شويد

همصحبت بعدي ما در خانه مجير خانمي بود كه دانشجوي معماري است و خانه هاي سرتيپ و مجير را در مراحل مختلف مرمت ديده است و حالا با پدر و مادرش آمده بودند. معتقد بود كه اطلاعات داده شده در خانه ها مختصر است و اگر بتوان ارزش خانه، تفكيك فضاي عمومي و خصوصي و ارزش سازماني آن را بگويند مثلا چگونه و چرائي اين ورودي ها را بيان كنند بهتر است.

 

سفره هفت سين

چند روز اول سال وقتي از روبروي شهرداري مركزي عبور مي كردم، مي ديديم كه عروسك بزرگي خودنمايي مي كند و مردم وارد ورودي شهرداري مي شوند و عكس مي گيرند. من هم كنجكاو شدم بببينم چه خبر است؟ وقتي رفتم با يك سفره هفت سين بزرگ روبه رو شدم كه كار هنرمندان خميني شهري بود. شهرداري ما را هم شگفت زده كرد. در اين باره با چند تن از بازديد كنندگان سفره صحبت كردم.

اهل ذوق و سليقه: آقاي ايزدي اهل كرمانشاه كه به همراه خانواده براي شركت در مراسم عروسي به خميني شهر آمده سفره را زيبا توصيف كرد و گفت شما هميشه در ذوق و سليقه زبانزد هستيد.

سال بعد بهتر از امسال: آقاي حاج حيدري جوان همشهريمان كه از ابتداي انتشار نشريه آن را پيگيري مي كند و دانشجوي مكانيك شهرضا است، ابتكار شهرداري را ستود و گفت زيباست و و بهتر است شهرداري اين فعاليتها را در زمينه ها و مناسبتهاي ديگر هم داشته باشد.

 

جشنواره سبزه ها

امسال برای دومین بار جشنواره سبزه ها در روز 11 فروردین در باغ بانوان با 85 شرکت کننده برگزار شد. بانوان خمینی شهری سبزه هایی با مضامین متعدد مذهبی, اجتماعی و فرهنگی و ... درست کرده و در این جشنواره به نمایش گذاشتند.

هیأت داوران که متشکل از 7 نفر از بانوان فعال درحوزه های اجتماعی, فرهنگی شهرستان بودند 30 عدد از سبزه ها را برگزیده اعلام کردند که مورد تقدیر قرار گرفت. در این بین خانم نصرت عسگری با سبزه بین الحرمین نفر اول، خانم طاهره عباسیان با سبزه نقشه خمینی شهر به تفکیک محلات نفر دوم و خانم لیلا محمدی با سبزه کلبه صدف حائز رتبه سوم شدند. در این جشنواره که با حضور مسؤولین شهرستان و بانوان برگزار شد، مهندس پورکاظم ضمن تبریک سال نو به شهروندان و تشکر از حضورشان در برنامه، این برنامه ها را در راستای ایجاد شادابی و نشاط در بین همشهریان مؤثر دانست و اظهار امیدواری کرد که شاهد مشارکت بیشتر بانوان در همه زمینه های شهری باشيم و انشاء ا... در سال آینده برنامه در سطح استان برگزار شود.

 

داستان سفره

براي گرفتن آمار بازديد گنندگان آثار تاريخي به سراغ آقاي شهبازي مسئول روابط عمومي شهردارين رفتم. به گفته آقاي شهبازي 500 نفر از خانه مجير، 5 هزار نفر از موزه مردم شناسي و ديوانخانه سرتيپ سدهي و بين 90 تا 100 هزار نفر از سفره هفت سين بازديد كرده اند. از سفره پرسيديم كه مورد توجه تعداد زيادي از همشهريان قرار گرفته است. وي در اين باره گفت: فكر برپايي سه سفره هفت سين در سه راه الغدير، ميدان قدس و خانه سرتيپ از شهرداري بود و با كمك هنرمندان خميني شهري صورت گرفت و دستان هنرمند آقاي تاجمير ماشين پيكان را سبزه آرايي كرد. وي افزود: برپايي سفره هفت سين به اين نوع طرح نويي بود و مورد توجه مسئولين شهرستان از جمله فرماندار و روساي ادارات قرار گرفت. مردم هم از صبح تا پاسي از شب براي ديدن سفره مي آمدند. تصميم داريم براي سال آينده در فضايي بزرگتر با طرحهايي نوتر اين سفره را طراحي كنيم.

 

حرف آخر

شهرستان داراي مكان هاي تاريخي و طبيعي فوق العاده و چشم نوازي است و در چنين ايامي لازم است اين مكان ها از طريق نصب بنرهاي تبليغاتي به شكل گسترده در سطح شهرستان و ورودي هاي شهر و ميادين اصلي، به مردم و مسافران نوروي معرفي گردد. اما متأسفانه در ميادين اصلي شهر خبري از تبليغات در اين زمينه نبود. شناساندن مقدمه ايجاد علاقه و اشتياق است.