هم اندیشی متفکران و پژوهشگران درباره 'آینده فرهنگ'

ارسال در اخلاق و اندیشه

همایش «آینده فرهنگ» در تاریخ 29 و 30 اردیبهشت 1394 در دانشکده ادبیات و زبان های خارجی دانشگاه علامه طباطبایی (ره) برگزار می شود.
به گزارش ایرنا، این همایش با مشارکت فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران، دانشگاه تهران، دانشگاه اصفهان، دانشگاه علامه طباطبایی (ره) و پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی، و حضور اندیشمندان و پژوهشگران ایرانی و خارجی به منظور هم فکری و مشارکت در باب پرسش های بنیادین فرهنگ برگزار می شود.
در ویژه نامه ی این همایش آمده است:
تا چند دهة قبل تحولات گسترده در علوم و فنّاوری ها و برخی از فرآیندهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی، تصویری مثبت و امیدوارانه از آینده ترسیم می کرد؛ اما در زمان حاضر با وجودِ شدت یافتن تغییرات و تداوم پیشرفت های فنّاورانه و علمی، تصور از آینده ی انسان و فرهنگ، توأم با خوشبینی نیست. افزایش تنش ها و جنگ های مداوم در نقاط مختلف جهان در سالهای اخیر، سبب پیدایش پرسش هایی اساسی دربارهء آینده ی فرهنگ جهانی و فرهنگهای بومی منطقه ای شده است. برهم خوردن توازن طبیعت، بروز مشکلات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی، عواملی بودند که به تدریج نحوه ی نگاه و تلقّی انسان معاصر نسبت به 'آینده' را تغییر دادند .
انسان معاصر بیش از هر زمان دیگر، خود و لوازم حیاتش را در حال دگرگونی می بیند و به آینده با بیم و امید می نگرد. در چنین وضعی، موضوع آیندة فرهنگ به صورت پرسشی بنیادی، پیش روی بسیاری از متفکران و پژوهشگران قرار گرفته است. ' آیندة انسان و جهان چگونه خواهد بود؟' پرسشی است که اینک بیش از پیش ما را به اندیشیدن و پاسخ گفتن فرا می خواند .
تحقیق درباره آینده ی فن آوری، علوم تجربی و علوم انسانی و هنر ، اقتصاد، سیاست و دین، از اساسی ترین حوزه های پژوهش جدید است. امروز به نظر می رسد هیچ برنامة فرهنگی، سیاسی، اقتصادی، آموزشی و تربیتی نمی تواند بدون داشتن تصوّری درست از آینده طراحی شود، به طوری که داشتن تصویر یا تصویرهای ممکن از آیندة فرهنگ، برای شروع پژوهشها اجتناب ناپذیر می نماید.
به لحاظ روش شناسی، پژوهش در این حوزه ها از نوع میان رشته ای میان فرهنگی است. بنابراین، شایسته است صاحبنظران رشته های مختلف با کاوش در پرسش های مشترک و سیر در مراتب بحث، به بررسی جوانبِ گوناگون موضوعات بپردازند .
از سوی دیگر، آیندة فرهنگ / فرهنگ ها مسئله ی همة انسا ن هایی است که در این کره زندگی می کنند . این واقعیت اقتضای آن دارد که اندیشمندان فرهنگها و ملت های مختلف دریافت های خود را در این موضوع به بحث گذارند و از این طریق زمینة پژوهش های بیشتری را فراهم کنند. از این روی، این گونه پژوهشها لزوماً میان فرهنگی است و نمایندگان فرهنگ های مختلف، باید دریافت خود را در باب مسایل جهانی در معرض نقد و نظر قرار دهند و با بارور ساختن هرچه بیشتر این بحث، امکان هماندیشی و همراهی با یکدیگر را فراهم کنند.
گفت و گوی نمایندگان فرهنگ های مختلف در باب پرسش های بنیادینِ دنیای معاصر می تواند نمونه ای از گام های لازم برای تفاهم و همکاری تلقی شود.
فرهنگ ایرانی - اسلامی نیز در مقام یکی از فرهنگ های دیرینه و پربار بشری می تواند با بهره جستن از میراث غنیِ خود، در جستجوی پاسخ هایی ممکن در برابر چنین پرسش هایی، مشارکت فعال داشته باشد. بدین منظور، سزاوار است اندیشمندان و پژوهشگران ایرانی نیز ضمن همفکری و مشارکت در چنین گفتگویی به تعامل با متفکران دیگر فرهنگ ها بپردازند و زمینةغنی تر شدن این پژوهش ها را فراهم کنند. برگزاری همایش بین المللی 'آینده فرهنگ' با چنین رویکردی طراحی شده است.
عرصه های بحث و هم اندیشی متفکران در همایش 'آیندهء فرهنگ' شامل موضوعات : فلسفه و روش شناسی ، مباحث عمومی درباره ی فرهنگ ها ، زبان ، ادبیات و هنر، جامعه ، سیاست و اقتصاد، ارتباطات و رسانه، اخلاق و تعلیم و تربیت، خواهد بود.
رضا داوری اردکانی (رییس فرهنگستان علوم ج.ا.ا)، پروفسور لیدمن ( از سوئد)، حسین سلیمی (رییس دانشگاه علامه طباطبایی) از جمله سخنرانان افتتاحیه این همایش خواهند بود .