مریم لطفی و مطهره لطفی

ارسال در اخلاق و اندیشه

hafezan-dبشنو اما باور نکن بعضی از این حرف های صد تا یه غاز را. حرف آن ها را که همه را به یک چشم می بینند و به یک چوب می رانند.

از این دنیا بگیر تا فلان کشور و فلان رییس و فلان اداره و جوان های این دوره و خلاصه هیچ چیز و هیچ کس از دست قضاوت های سرسری و گاه البته مغرضانه شان در امان نیست. خوبی ها را نمی بینند و فقط چشم باز کرده اند روی کمبود ها. مثل همین چند وقته اخیر که نام بلند "خمینی شهر" را می خواستند قربانی چند لحظه حیوانیت چند تا آدم معدود کنند غافل از اینکه جمعیت خمینی شهر را حتی اگر منهای تعداد مهاجران هم بکنی خیلی خیلی خیلی بیشتر از تعداد این چند تا آدم معدود می شود. باور نداری؟ یک توک پا برو ابتدای منظریه دنباله کانال، موسسه مهد قرآن کریم خمینی شهر ببین روزانه چند صد تا مرد و زن و پیر و جوان و بزرگ و کوچک از این در می روند تو؟ یا شعبه خانم ها را یک سری بزن روبروی هنرستان شهید رجایی، مرکز قرآنی ثامن الائمه خميني شهر هم که از پر جمعیت ترین مراکز استان است و جامعه القرآن خمینی شهر نیز همواره پذیرای جمعیت چشمگیر علاقمندان به قرآن بوده و هست.

 

درخشندگی خمینی شهر در آموزش قرآن صحبت امروز و این روزها نیست، سال هاست مُهر خوشنامی خورده است بر پیشانی مراکز قرآنی این شهر.

توی این شماره به شرح مختصری از جامعه القرآن الکریم و مرکز قرآنی ثامن الائمه می پردازیم و در شماره آتی به معرفی موسسه مهد قرآن کریم به عنوان پر سابقه ترین مرکز قرآنی شهر خواهیم پرداخت.

 

جامعه القرآن الکریم و اهل البیت (ع) اولین مرکز تخصصی حفظ قرآن

اینجا روی این کارت تبلیغی که مقابل چشم من است تصویر یک پدر و پسر نقش بسته است. یک پدر مهربان در کسوت روحانیت با عبا و عمامه ای سیاه که همواره برای ما از قداست و محبوبیتی سرشار برخوردار بوده است و در کنارش پسرکی 6-5 ساله با لبخندی معصوم بر لب و عبایی بر دوش.

این تصویر زیبای پر از حرف و لبریز از نکته برای همه ما آشناست، تصویری که فکر می کنم از حدود های سال 1378 بود که به چشم ها آشنا شد و اسم " محمد حسین طباطبایی" معروف به " علم الهدی" افتاد سر زبان ها و شعبه های مختلف "جامعه القرآن الکریم و اهل البیت" با مرکزیت شهر مقدس قم یکی بعد از دیگری توی شهرستان ها تاسیس شد و خوش درخشید و سال 1381 بود که خمینی شهر ما هم مزین شد به شعبه جامعه القرآن و این شعبه در روز ولادت حضرت زهرا(س) در حوزه علمیه فاطمه الزهرا به دست سید محمد حسین و پدرش سید محمد مهدی افتتاح شد.

جامعه القرآن خمینی شهر به مدیریت خانم هوشمند اولین سال فعالیتش را به عنوان اولین مرکز تخصصی حفظ قرآن تحت حمایت کامل حجت الاسلام جبل عاملی در حوزه علمیه فاطمه الزهرا گذراند و از آن پس خیریه حضرت ولی عصر(عج) (مکان سابق) واقع در خیابان امام شمالی پذیرای بانوان قرآن آموز 15 تا 30 ساله شد و سال 1382 بود که شعبه خردسالان جامعه القرآن هم افتتاح شد و میزبان خردسالان، کودکان و نوجوانان 5/3 تا 15ساله شد.

اولین دوره حفظ یک ساله قرآن را جامعه القرآن در همان سالِ تاسیس برگزار کرد و اکنون که به 10 سالگی خود نزدیک می شود دوره های مختلف و متنوع حفظ را برای بانوان بزرگسال در دو مرکز خیریه سابق و همچنین مکانی که در بلوار شهید منتظری و کنار واحد خردسالان به تازگی وقف جامعه القرآن شده برگزار می کند و روزانه پذیرای صدها قرآن آموز مشتاق است.

دوره های سراسری و ملی حفظ قرآن جامعه القرآن الکریم و اهل البیت که در واحد بزرگسالان شعبه خمینی شهر در حال برگزاریست از اين قرار است:

1- دوره تخصصی حضوری شامل گروه الف: حفظ یک ساله قرآن در طول 5 ترم ب: حفظ دو ساله قرآن سال اول 20 جزء اول و سال دوم حفظ 10 جزء باقی مانده به همراه تثبیت 20 جزء اول

2- دوره تخصصی نیمه حضوری شامل: حفظ کل در طول 7 ترم ( یک سال و نه ماه)، 10 ترم (دو سال و دو ماه)، 13 ترم (3 سال و 3 ماه) و 19 ترم (4 سال و 9 ماه)

3- دوره حفظ غیر حضوری: ویژه شاغلین و یا خانه داران معذور از حضور در کلاس. حفظ در منزل طبق برنامه جامعه القرآن و شرکت هر 15 روز یکبار در کلاس که بسته به تلاش و خواست قرآن آموز 6-3 سال به طول می انجامد.

4- حفظ جزء 30 (حفظ آسان): ویژه سنین 30 سال به بالا و همچنین طرح تابستانه حفظ جزء 30 ویژه محصلین.

5- طرح تثبیت محفوظات ویژه حافظین کل (شرکت در این کلاس ها بر اساس سطح بندی)

- تثبیت 10 جزء اول هر جلسه 10 صفحه

- تثبیت 10 جزء اول هر جلسه 5 صفحه

- تثبیت 10 جزء دوم هر جلسه 10 صفحه

- تثبیت 10 جزء دوم هر جلسه 5صفحه

- تثبیت 10 جزء سوم هر جلسه 10 صفحه

- تثبیت 10 جزء سوم هر جلسه 5 صفحه

- تثبیت 15 جزء اول هر جلسه 10 صفحه

- تثبیت 15 جزء دوم به همراه پرسش از 15 جزء اول

ناگفته نماند که جامعه القرآن دوره های دیگری از جمله تجوید، ترجمه، تدبر، اخلاق و مشاوره نیز برگزار می کند که با استقبال بی نظیر بانوان مواجه شده است و واحد خردسالان جامعه القرآن به مدیریت خانم موسوی زاده در این سال ها بسیار فعال عمل کرده که در شماره های آتی به معرفی کامل آن خواهیم پرداخت. در این شماره با یکی از حافظان نونهال واحد خردسالان به گفتگو نشستیم:

امیر حسین شکرانی 9 ساله و حافظ 6 جزء از قرآن کریم ستاره جامعه القرآن

امیرحسین شکرانی 9 سال بیشتر ندارد اما از 5 سالگی اش را توی واحد خردسالان جامعه القرآن گذرانده است. همان امیرحسین خطابه خوانی که هر محفل قرآنی که برپا باشد اسمش می رود جزو لیست دعوتی ها مثل همین چند شب پیش شب ولادت حضرت ابوالفضل(س) که توی مسجد ملاحیدر خطابه خواند. حفظ قرآن را با حفظ موضوعی به روش اشاره شروع و بعد از 6 ماه و در دوره پیش دبستانی رو خوانی قرآن را شروع کرد و موفق به حفظ 19 سوره از قرآن شد و خودش را که خوب نشان داد رفت نشست سر کلاس حفظ ترتیبی و حافظ جزء 29 و 30 شد و بعد از آن آمد سراغ اول قرآن و جزء 1 و 2 و 3 و حالا 3 صفحه دیگر که حفظ کند جزء 4 را هم از بر می شود. همین چند وقت پیش بود که در مسابقات حفظ 5 جزء جامعه القرآن نفر اول شهرستان شد، خطابه خوان اول شهرستان هم هست و راستی تا یادم نرفته بنویسم که در مسابقات اذان آموزش و پرورش هم نفر اول شهرستان شده است. مادرش خانم "زهره حاجیان" هم از مربیان جامعه القرآن واحد خردسالان است یعنی اصلا امیرحسین باعث شد که مادرش پا توی این راه بگذارد و حالا حافظ 3 جزء از قرآن بشود. پدرش اگرچه شاید به طور مستقیم در این راه یاریش نکرده است اما همیشه به پسرش افتخار کرده و از او راضیست و گاهی اگر مادر مشغول تمرین با بچه باشد از شستن ظرف ها دریغ نمی کند و همه چیز را برای پیشرفت پسرش فراهم کرده است حتی گاهی مداد رنگی ها و دفتر نقاشی امیرحسین را هم از وسط اتاق جمع می کند البته اگر امیرحسین یادش رفته باشد خودش این کار را انجام بدهد... امیرحسین خط خوبی هم دارد و تابستان که می شود با اشتیاق می نشیند سر کلاس خط و نقاشی. توی مدرسه هم شاگرد ممتاز است و دوست دارد مهندس کامپیوتر بشود و بزرگترین آرزویش این است که به مکه مشرف بشود، شاید علتش این باشد که وقتی فقط یک جنین 3 ماهه بود به همراه بابا و مامان رفت زیارت خانه خدا اگر چه چیزی یادش نمی آید. توی جامعه القران به ستاره معروف است و یکی از بهترین خاطره هایش بر می گردد به همان 5 سالگی اش، همان روزها که تازه رفته بود کلاس های حفظ موضوعی به روش اشاره، خانم مربی گفته بود هر کس بتواند"سوره فیل" را از حفظ کند یک جایزه می گیرد و از میان 17 تا همکلاسی اش فقط او سوره فیل را حفظ کرد و یک مداد تراش قشنگ جایزه گرفت... مادرش می گوید جرقه حفظ با همان سوره فیل در فکر امیرحسین پیدا شد و شاید به همین دلیل باشد که از میان این همه جایزه ای که گرفته است این مداد تراش کوچک تزیینی مانده است توی ذهنش.

مرکز قرآنی ثامن الائمه از پر جمعیت ترین مراکز استان

اگر یک خانه کوچک 150 الی 200 متری داشته باشی که شامل یک محوطه گرد کوچک باشد و چند تا اتاق دور و برش، فکر می کنی چند نفر را بتوانی توی این فضا جا بدهی؟ چند نفر بتوانند توی این اتاق های کوچک بنشینند؟ چند نفر بتوانند روزانه بیایند اینجا بمانند و بروند؟ 20 نفر؟ 50 نفر؟ 100 نفر؟ چند نفر می توانند توی این چاردیواری زندگی کنند؟ بعضی ها اینجا زندگی می کنند، یک روز اگر تعطیلی به تورشان بخورد دلشان می گیرد، باور می کنی اگر بگویم روزانه 500 نفر می آیند می نشینند توی اتاق های اینجا؟ زن، مرد، کوچک ، بزرگ. صبح، ظهر، عصر.

یک عده می آیند اینجا یاد بگیرند چگونه از روی قرآن بخوانند، یک عده دیگر دوست دارند قرآن را روان بخوانند، تعدادی هم می آیند کلاس تجوید تا قرآن را درست تر بخوانند، بعضی ها ترجمه و مفاهیم را می پسندند، بعضی دیگر شیفته تفسیرند و یک عده هم آمده اند یاد بگیرند قرآن را زیبا بخوانند و خیلی ها هم دوست دارند قرآن را از بر کنند و سینه شان گنجینه کلام وحی بشود. فرقی نمی کند.بعضی ها هم می آیند با نهج البلاغه آشناتر شوند، مداحی یاد بگیرند و یا حتی کامپیوتر و خیاطی. مهم این است که اینجا مرکز قرانی ثامن الائمه خمینی شهر است یکی از پر جمعیت ترین و بهترین مراکز از 10 تا مرکز قرآنی که موسسه خدماتی ثامن الائمه در استان تاسیس کرده است، این را من نمی گویم این چیزی است که مسوولان استانی بارها و بارها بر آن تاکید داشته اند چه از لحاظ تعداد قرآن آموز و چه کیفیت کار مربی و کادر دفتری. اصلا به خاطر همین استقبال بی نظیر خمینی شهری ها از مرکز قرآنی ثامن الائمه بود که موسسه سال 1381 شعبه خمینی شهر را تاسیس کرد وگرنه قرار نبود خمینی شهرِ چسبیده به اصفهان شعبه جداگانه ای داشته باشد.

اما همشهریان ما اینقدر از خودشان استقبال نشان دادند که شعبه خمینی شهر سومین شعبه استان شد و اولین شعبه شهرستانی با 50-40 تا مربی خوب بومی و 8 تا اتاق و روزی 24 تا کلاس. مثلا همین ترم بهاره ای که گذشت که معمولا به خاطر امتحانات از خلوت ترین ترم هاست، چیزی حدود 600-1500 نفر ثبت نامی داشتند. تازه همیشه موقع ثبت نام یک عده می روند توی لیست ذخیره چون ظرفیت کلاس ها محدود است.

دوره حفظ تخصصی یک ساله از تابستان 89 به دیگر دوره های حفظ این مرکز اضافه شد. " محمد منصوری" مدیر مرکز با تلاش فراوان توانست این نوع حفظ را به مرکز قرانی شهرستان بیاورد و بعد با عزمی راسخ تر به تبلیغ و معرفی آن توی مدارس و محافل بپردازد، بنر بزند و برگه تبلیغاتی بفرستد در سطح شهر و در نتیجه پای 50 تا خانم را باز کند به ثامن الائمه و دوره 2 ماهه آزمایشی را شروع کنند که هم محکی باشد برای قرآن آموز که ظرفیت و تواناییش را بسنجد و هم مسوولان مرکز افراد واجد شرایط را شناسایی کنند. دوره آزمایشی تمام شد و 26 نفر نشستند سر کلاس حفظ یک ساله و تا به امروز موفق به حفظ 23 جزء از قرآن کریم شده اند و قرار است انشااله تا پایان شهریور به جمع حافظان و عاملان قرآن بپیوندند.

با دو نفر از این عزیزان به صحبت نشستیم:

 

مریم لطفی

 متولد 1365

رشته ریاضی

 حافظ 23 جزء از قرآن کریم

قرآن هم ایکس و وای دارد

مدیر مرکز قرآنی ثامن الائمه رفته بود حوزه علمیه محل تحصیل خواهرش و طرح تخصصی حفظ یک ساله را معرفی کرده بود، خواهرش که آمد خانه و برایش تعریف کرد ترغیب شد و به همراه خواهرش "مطهره" رفتند برای ثبت نام. مریم تا قبل از این اصلا به حفظ قرآن فکر نمی کرد ولی وقتی از خواهرش شنید که مرکز ثامن الائمه در کنار حفظ، ترجمه و تفسیر هم آموزش می دهد پیش خودش حساب کتاب کرد و گفت یک تیر است و دو تا نشان. طرح آزمایشی را که گذراند آنقدر شیفته قرآن شده بود که یک سال از دانشگاه مرخصی گرفت و آمد نشست سر کلاس حفظ یک ساله... از نظر مریم قرآن هم پر از" ایکس" و"وای" است که اگر ریاضی خوانده باشی می توانی فرمول های توی قرآن را کشف کنی و مجهول ها را در بیاوری. تازه بعد از 24 سال زندگی فهمیده است اینکه می گویند:" وقت طلاست" یعنی چه؟ و احساس می کند توی سال های گذشته خیلی از روزهایش به بطالت گذشته است.

انس با قرآن صبورش کرده است و از قصه زندگی ایوب پیامبر و حضرت لوط (ع) خیلی درس ها گرفته، آنجا که حضرت ایوب (ع) در آیه 83 سوره انبیا می گوید: "ما را بیماری و رنج سخت رسیده و تو از همه مهربانان عالم مهربان تری."

دلش می خواهد مربی قرآن بشود تا آن چیزهایی که در قرآن هست و خیلی ها از آن خبر ندارند را معرفی کند مثلا آیه 53 سوره احزاب راکه به آداب معاشرت می پردازد و برای ریزترین رفتارهای ما هم برنامه دارد.

چیزی نمانده است سال تحصیلی جدید از راه برسد و مریم احساس می کند حالا که قرار است دوباره بنشیند سر کلاس و مساله های ریاضی را حل کند، خیلی سریع تر از گذشته فرمول ها را خواهد فهمید و از پس معلوم کردن مجهول ها خوب تر بر خواهد آمد.

از مدیریت مرکز و مربی خوبش و مستخدم مهربان ثامن الائمه تشکر می کند و زحمات پدر و مادر خوبش را که برایشان محیطی آرام فراهم کردند قدر می داند.

 

مطهره لطفی

/ متولد 1367 /

دانشجوی حوزه علمیه

حافظ 23 جزء از قرآن کریم

حفظ قرآن حافظه قوی نمی خواهد

حافظان قرآن را که توی تلویزیون می دید بهشان غبطه می خورد اما حفظ کردن قرآن همیشه برایش دور از ذهن به نظر می رسید طوری که اصلا به فکرش خطور هم نمی کرد که یک روز خودش هم بیاید بنشیند سر کلاس حفظ تا حافظ کل قرآن بشود اما آن روز که مدیر ثامن الائمه آمد حوزه و برایشان از مزایای طرح حفظ یک ساله گفت، تصمیمش را گرفت... از نظر مطهره حفظ یک ساله سختی دارد، محدودیت دارد، رفت و آمد ها کم می شود اما در عوض به برنامه ریزی عادت می کنی و به اینکه باید هدف داشته باشی.

تا قبل از اینکه اسمش برود جزء لیست حافظان ثامن الائمه، تلویزیون همدمش بود اما حالا فقط بعضی برنامه ها و سریال ها را می بیند و با خودش فکر می کند چرا باید همه وقتش را صرف تماشای سریال هایی بکند که بعضی هایش هیچ نتیجه مثبتی برایش به همراه نمی آورند.

پیش خودش افسوس می خورد که چرا زودتر از این ها حفظ قرآن را شروع نکرده است برای همین به نظرش باید بچه را از همان بچگی با قرآن آشنا و مانوس کرد.

مطهره شرط حفظ قرآن را حافظه قوی نمی داند، از نظر او اصلا فرقی نمی کند هنرستانی باشی یا حوزه تحصیل کرده باشی حفظ قرآن فقط توکل می طلبد و همت.

از نظر مطهره انس با قرآن غیر از برکات فراوان معنوی، در مادیات و زندگی دنیوی هم خیلی تاثیر می گذارد. هنوز مدت زیادی از ورودشان به این کلاس ها نگذشته بود که یکی از مشکلات زندگی شان حل شد. آیه 74 سوره فرقان را به سفارش مربی اش خیلی می خواند و آرزویش این است که همیشه توی همین راه باقی بماند. اینکه با خواهرش "مریم" سر یک کلاس نشسته اند را باعث نشاط و تلاش بیشترشان می داند و از "محمد منصوری" مدیریت مرکز قرآنی ثامن الائمه و مربی خوبش " فهیمه رضایی" خیلی سپاسگزار است چرا که فکر می کند اگر راهنمایی ها و مشاوره های آن ها نبود شاید تا حالا حفظ قرآن را رها کرده بود.