در همه حال باید دعا کرد

ارسال در اخلاق و اندیشه

هرچند که در شهر تو بازار زیاد است / باید برسم زود، خریدار زیاد است
پله ها را دو تایکی بالا می روم. صندلی های سالن اجتماعات پر شده است. تا بیایم جایی برای نشستن پیدا کنم مشامم را از عطر امام رضا (ع) آکنده اند. دومین روز از برگزاری سلسله کلاس های شناخت امام رضاست. می نشینم و چشم می دوزم به پرده نمایش: "صحیفه رضوی"
سخنران گرم معرفی صحیفه امام رضا (ع) است: "سیدمحمدباقر موحد ابطحی ادعیه و مناجات های امام رضا (ع)، امام جواد (ع)، امام هادی (ع)، امام حسن عسکری (ع) و امام مهدی (عج) را همراه با بخشی تحت عنوان فقه الرضا در این کتاب گرد آورده است."


دکتر موسوی زاده در ادامه، صحیفه های ائمه اطهار از جمله صحیفه سجادیه را از معتبرترین ادعیه رسیده از جانب این بزرگواران برمی شمرد و می افزاید: "بنابر سفارش ائمه اطهار (ع) در هر مقام، هر موقعیت، هر حال، هر زمان و هر مکان که هستیم باید دعا کنیم و همواره با متون دعای معتبر انس داشته باشیم.


وی به عنوان عضو تیم مراقبت معنوی مرکز طب پیشگیری و ارتقای سلامت انتخاب "دعا" را زبان مشترک همه انسان ها می داند و می گوید: "به کار بردن واژه های خوب، حضور در اماکن مقدس و ارتباط با آدم های بزرگ روی ما تاثیر مثبت می گذارد." وی دامنه این تاثیر را بسیار گسترده می داند و می افزاید: "حضور ما در این فضاها روی دیگران هم موثر خواهد بود."


نویسنده کتاب "سلوک و سقوط" با موضوع عرفان های نوظهور، با تاکید بر اینکه این تاثیر حتی در دعاهای هندوها و بودایی ها و گروندگان به عرفان های نوظهور نیز به سبب استفاده شان از واژه های خوب، مشهود است، می گوید: "اما دعاهایی که از جانب ائمه اطهار (ع) به ما رسیده با دیگر دعاها تفاوت هایی دارد."


وی این تفاوت ها را در پنج مورد دسته بندی کرده و می افزاید: "اولین وجه امتیاز دعاهایی که در صحیفه های اهل بیت (ع) آمده نسبت به دعاهای دیگر "رابطه دعا و علیت" است. شهید مطهری در اینباره می گوید ما دو نوع علت داریم علت مادی و علت معنوی. از این منظر نقش دعا در درمان بیماری ها علت معنوی به حساب می آید و نقش دارو علت مادی."


وی در ادامه "تضاد با انزواطلبی و دنیاگریزی" و "انس با دعا" را از دیگر وجوه تمایز دعاهای رسیده از اهل بیت (ع) عنوان می کند و می گوید: "یکی دیگر از مهم ترین وجوه تمایز دعاها و مناجات های اهل بیت، معارف و آموزه هایی است که نصیب خواننده می کند."


استجابت دعا همیشه مساوی با حاجت گرفتن نیست
وی به عنوان نویسنده چند عنوان کتاب با موضوع مراقبت معنوی، همچنین "رابطه دعا با استجابت" را نیز از همین وجه تمایزها برمی شمرد و می گوید: "از منظر اهل بیت (ع) استجابت دعا همیشه مساوی با گرفتن حاجت نیست بلکه اجابت ما همان توفیق در ارتباط با خداوندست."
وی دراینباره به شعری از مولانا استناد می کند:"ای اخی دست از دعا کردن مدار/ با اجابت یا ردِ اویت چه کار؟"


دکتر موسوی زاده با تاکید بر اینکه دعاهای رسیده از اهل بیت (ع) زبانی گویا و ملایم دارند، می گوید: "اهل بیت (ع) از قالب دعا برای بیان معارف اسلام بسیار بهره برده اند."


امامزادگان خمینی شهر همه منسوب به امام سجاد (ع) هستند
در بخش دوم این برنامه حجت الاسلام نقدعلی حافظ قرآن و از کارکنان اداره کل اوقاف و امور خیریه استان با استناد به آیات و روایات به ارائه بحثی بنیادی درباره درجه اهمیت و اعتبار امامزادگان می پردازد.


وی در ادامه از وجود هشت هزار و 51 امامزاده در ایران خبرمی دهد و می گوید: حدود 704 امامزاده در استان اصفهان مدفون هستند. نقدعلی از تهیه مستندی راجع به کلیه امامزاده های استان خبر می دهد و می افزاید: "این مستند در اداره کل اوقاف موجود است."


حجت الاسلام نقدعلی با تاکید براینکه نسب غالب امامزادگان سینه به سینه به ما منتقل شده و نسب تعداد معدودی از این بزرگواران سند مکتوب دارد، می گوید: "نسب امامزادگان مدفون در شهرستان خمینی شهر به امام سجاد (ع) می رسد." وی در همین رابطه می افزاید: "بنابر نقلی امامزاده سید اشرف که مقبره اش در محله اسلام آباد واقع شده، برادر امامزاده سیدمحمد است."


سلسله کلاس های شناخت معارف رضوی
گفتنی است سلسله کلاس های شناخت معارف رضوی به همت اتحادیه تشکل های قرآنی و مجمع خیرین قرآنی ثقلین خمینی شهر به مناسبت دهه کرامت از هفتم تا یازدهم مردادماه در سالن اجتماعات کتابخانه الغدیر در حال برگزاریست. مدیرعامل اتحادیه تشکل های قرآنی دراینباره به خبرنگار فرصت گفت: "در این سلسله کلاس ها روزی دو موضوع را مورد بررسی قرار می دهیم و در مجموع به هشت موضوع خواهیم پرداخت."
دکتر ابطحی موضوعات برنامه های روزهای اول و دوم این برنامه را "بهداشت و سلامت در معارف رضوی"، "مهدویت در کلام امام رضا"، "دعا و آرامش خانواده در صحیفه رضوی" و "امامزادگان در ایران اسلامی" برشمرد و افزود: "تفسیر قرآن در کلام امام رضا"، "مفهوم شناسی شیعه در کلام امام رضا" و "توحید در سیره و کلام رضوی" دیگر مباحثی است که به آنها پرداخته می شود. وی ویژگی این سلسله مباحث را تنوع موضوع و همچنین استفاده از اساتیدی با تخصص های متفاوت برشمرد و افزود: "خیلی تلاش کردیم تا این کلاس ها را در فضایی بزرگتر برگزار کنیم اما متاسفانه برخی نهادها با ما همکاری نکردند و از آنجا که سالن اجتماعات فرمانداری نیز در دست تعمیر است، به سالن اجتماعات کتابخانه الغدیر که ظرفیت و امکانات محدودی دارد بسنده کردیم."