ظروف شوکرانی
مشاهده شده است که همشهریان عزیز در مراسم مختلف از جمله اعیاد و پخش نذورات مثلاً در ایام عاشورا از ظروف یکبار مصرف مختلف استفاده وسیع می کنند. سؤالاتی در اذهان همگان مطرح است که به دنبال جوابهای آن می گردند. با توجه به یکی از اهداف نشریه فرصت که ارتقاء سطح دانش و نیز بهداشت جامعه و فرهنگسازی است سؤالات و جوابهای مربوطه با توجه به مناسبتهای پیشرو می خوانید.
1- ظروف یکبار مصرف به چند دسته تقسیم می شود؟
ظروف یکبار مصرف انواعی دارند که تفاوت آنها در جنس مواد اولیه و مشخصات آنها میباشد که عبارتند از پی وی سی، پلی استایرن، پلیاتیلن و پلیپروپیلن و سلولوزی.
2- ظروف پلیاستایرن از چه ساخته شدهاند و چه مشخصاتی دارند؟
ماده اولیه آن استایرن است که از زنجیر (پلیمر) شدن آن پلیاستایرن ساخته میشود، استایرن یک ماده شیمیایی آروماتیک است که ماده سمی خطرناکی است، از این محصول در ساختن لیوان، کارد، چنگال، قاشق یکبار مصرف استفاده میشود، همچنین ظروفی که در چلوکبابیها شبیه فوم است و در آن غذا میریزند نیز از همین ماده به اضافه گاز هگزان ساخته میشود. ظروفی که از پلی استایرن تولید میشوند. در هنگام سوختن دوده میکنند و شکننده هستند و علامت آنها PS است.
3- ظروف پی وی سی چه جنس و مشخصاتی دارند؟
ماده اولیه آنها وینیلکلراید است که از زنجیر (پلیمر) شدن آن پی وی سی تولید که در ساخت وسائل مختلف از جمله ظروف یکبار مصرف کاربرد دارد این دسته ظروف بیشتر برای بستهبندی به ویژه بستهبندی مرغ، ماهی و گوشت به کار میرود، درمقابل شعله میسوزند و اگر از آن دور شوند خاموش میشوند اگر نرمکننده به آن اضافه نشود شکننده میباشند، از سوختن پی وی سی سم دیوکسین تولید میشود.
4- آیا ظروف یکبار مصرف برای سلامت انسان مضر هستند؟
همانطور که در مباحث زندگی با سموم مطرح شد، امروزه بشر سرخوش از تولیدات صنعنی و به کار گرفتن آنها در رفاه و آسایش خویش با معضل آثار مزمن سموم و معضلات زیست محیطی ناشی از پسماندهای آنها روبرو میباشد، یک دسته از این مواد همین مواد اولیه ظروف یکبار مصرف و نیز خود ظروف یکبار مصرف میباشند.
ماده اولیهای که در ساختمان اینگونه مواد به کار میرود استایرن و وینیلکلراید است که هر دو در آزمایشات مختلف و گزارشات مختلف سمیت و بیماریزایی خود را نشان دادهاند به ویژه وینیل کلراید که سرطانزا هم محسوب میشود، به علاوه در تولید اینگونه ظروف علاوه بر مواد اولیه مذکور مواد دیگری مانند نرمکنندهها، شکلدهندهها ، مات کنندهها، روان کنندهها و رنگدانهها استفاده میشوند که هر کدام آثار سمی خود را دارند. مثلاً در تبدیل ظروف پلی استایرن به شکل فوم که در چلوکبابیها در آن غذا میریزند از گاز هگزان که سمی است استفاده میشود و این گاز با ریختن غذای داغ در آن آزاد میشود.
5- چگونه اینگونه مواد از ظروف وارد بدن انسان میشوند؟
مطالعات نشان داده است که تحت شرایطی مواد اولیه سازنده این ظروف یعنی وینیلکلراید و استایرن از ظروف آزاد و وارد غذا شده و اصطلاحاً به بدن مهاجرت میکنند و در اعضای بدن که بافت چربی دارند مانند مغز و کبد و کلیهها ذخیره میشوند و وقتی از حد خاصی بالاتر رفتند آثار سمی خود را بروز میدهند. در واقع به طور مزمن عمل میکنند. برخی به آنها قاتلان خاموش میگویند. البته گروه دیگری با این نام موافق نیستند از طرفی سرمایهداری هم در این مسئله دخیل است.
6- شرایطی که به آزاد شدن مواد اولیه از ظروف و ورود آن به مواد خوردنی و آشامیدنی میشود، چیست؟
مطالعات مقایسهای نشان داده است که حرارت، محیط اسیدی، چربی و کاکائو به آزاد شدن این مواد سمی و نفوذ آن به بدن کمک میکند، بنابراین همشهریان توجه فرمایید که نوشیدنیهای داغ مثل چای، چرب مانند شیر و دوغ و کاکائودار مثل شیر کاکائو و اسیدی مثل آب میوههایی مانند آب سیب و شربت آبلیمو و نوشابهها سبب آزاد شدن این مواد سمی و انتقال یا مهاجرت آن به بدن مصرفکننده میگردند.
7- آثار سمی که برای اینگونه مواد مشخص شده کدام هستند؟
به دلیل چربی دوست بودن این سموم آنها وقتی وارد بدن میشوند در بافتهای چربی ذخیره میگردند و وقتی به حد خاصی رسیدند ناراحتیهای مختلفی مثل ناراحتیهای اعصاب، سردرد، ناراحتی کبدی، حتی سرطان و تخریب بافت کلیه و غیره را به وجود میآورند، توجه شود که استفاده گاه به گاه و پراکنده احتمال خطر را پایین میآورد ولی کارگرانی که در تولید این مواد مشغول هستند در صورت رعایت نکردن اصول ایمنی و حد مجازها در معرض خطر جدی هستند.
8- آیا این مواد برای محیط زیست هم خطرناک هستند؟
اینگونه مواد میتوانند به شکلهای مختلف وارد چرخه غذایی شوند و در بدن موجودات ذخیره و یک یا چند عضو این زنجیره را مبتلا سازند. مثلاً ظروف یکبار مصرف نهایتاً توسط شهرداریها ممکن است سوزانده شوند و یا در تولید کمپوس سوزانده شوند در این صورت سم جدید و خطرناکی به نام دیوکسین تولید کنند که وارد زنجیره غذایی شده و در بافتهای چربی ذخیره شود، مثلاً وقتی وارد آب میشود. به دلیل آب گریز بودن و چربی دوست بودن وارد بدن ماهیها شده و در آنجا ذخیره و نهایتاً مصرفکننده ماهی مثل انسان را آلوده میکند. بنابراین میبینید که مصرف بیرویه، رها کردن ظروف در محیط و سوزاندن آنها چه عوارضی را به دنبال خواهد داشت، دیوکسین سمی است که ارتباط آن با سرطانها مثل سرطان سینه ثابت شده است که منبع آن زبالهسوزهای شهرداریها و کارخانههای تولید پی وی سی میباشد لحظهای تصور کنید مصرف این همه ظروف یکبار مصرف در مراسم و رها کردن آن در محیط و احتمالاً سوزاندن آنها میتواند این عواقب را در پی داشته باشد؟ آیا یک فرد مسلمان برایش مهم نیست که با استفاده بیرویه چنین خطری را برای خود و دیگران به وجود آورد.
9- آیا مسئله دیگری هست که لازم به ذکر باشد؟
به هر حال با توجه به خطرات احتمالی مصرف بیرویه این ظروف باید فرهنگ مصرف آنها که شامل اطلاعات و دانش و روشهای استفاده از آنها میباشد را فرا گرفت و مانند هر پدیده دیگری فرهنگ کاربرد آن را کسب کرد مثلاً مصرف آنها را محدود کرد چرا وقتی قابلمه هست غذا در ظرف یکبار مصرف بگیریم؟ کسانی که به طور روزمره از ظروف یکبار مصرف استفاده میکنند، مثلاً کارگران از جمله کارگران ساختمان که هر روز در ظروف یک بار مصرف غذا میخورند در معرض خطر بیشتری هستند به هر حال در استفاده از اینگونه پدیدهها عقل حکم به احتیاط میکند.