نگاهی به شهرمان خمینی شهر
این، شهردر ابتدا شامل سه روستا یا سه ده به نامهای پریشان یا فروشان یا پروشان، خوزان یا خیزان، ورنوسفادران یا بن اصفهان بودهâاست. به همین علت به سده شهرت یافته بود.
هر یک از روستاهای تشکیل دهنده سده، خود بعلت خاصی نام گرفتهâاست.
به روایتی دیگر سده یکی از مراکز زرتشتیان بوده که هر ۱۰۰ روز یکبار جشنی به نام جشن سده در آتشگاه بر پا میâگشته که به همین دلیل اسم آن را سده نهادهâاند.
در کتاب نصف جهان فی تعریف اصفهان ذکر شده است:
فریشان را معرف پریشان و پریشان خود مخفف پریوشان است که از نام زنی به اسم پریوش که در زمان قدیم بنای این قریه را نهاده و به نامش منسوب گشتهâاست.
خوزان (خوزوان) از واژه «خوز» و «ان» نشانه کثرت و جمع تشکیل شدهâاست. خوز در سنگ نوشتهâهای شاهنشاهان هخامنشی بصورت xuvata (uvaja)
در محله خوزان، کهندژ قرار دارد که از آن چنین وصف شده است:
در محله خوزان واقع در خمینی شهر، قلعه دفاعی مهمی به نام کهندژ وجود داشته که خرابهâهای آن در محله مزبور موجود است، کوی بزم نیز از دیگر محلهâهای کهن خوزان میâباشد، که این محل به جشنâهای سده در این شهر هویت و واقعیت بیشتری میâبخشد.
به هنگام حاکمیت سلجوقیان ورنوسفادران توسط ملکشاه سلجوقی نامگذاری شد که نام اجداد قوم «ورنوسی» (گارد سلطنتی ملکشاه) بودهâاست (البته این ادعایی است که تا بحال هیچ سندی برای اثبات آن ارایه نشدهâاست).
در زمان فتح اصفهان توسط حمله افغانها، اهالی این منطقه تا حد توان مقاومت نمودند، چنانâکه سرکیس گانهیچ نتز در کتاب «سقوط اصفهان» میâنویسد، افغانها نتوانستند دهکدهâهای خیزون (خوزان) و بن اصفهان (ورنوسفادران) را تصرف کنند، چون ساکنان این دو دهکده سخت با آنان به مخالفت برخاستند.
بناهای تاریخی خمینی شهر :
غار دستکند قهرمان به قدمتی به دوران عیلامی، در کوه لادُر، خانه ی تاریخی زهتاب خوزان، عصارخانه صفوی محله گارسله در بازارقدیم ورنوسفادران، ایوان جنب امامزاده سید محمد، مجموعه حمامهای اندوان، مجموعه حمامâهای گاردر، مسجدگلوله مسجد آخوند، مسجد ملا محسن، گورستان ورنوسفادران، مسجد لادره، مسجد ملاحیدر علی، مسجد گاردر، خانه ی تاریخی مجیر، مسجد آقا علی اکبر، مسجد ابوالبرکات، مسجد امام حسن عسگری، مسجد جامع فروشان، امامزاده سید ابراهیم ورنوسفادران، حسینیه لادره، کلاس قرآن، حمام درب سید، حمام کوز، خانه ی تاریخی سرتیپ سدهی، برج کبوتر بوستان مهر، مسجد جامع خوزان با قدمتی به دوران سلجوقی، عصارخانهٔ صفوی، آرامگاه ابن مردویه، خانه تاریخی خلیلیâها واقع در پنج شنبه بازار و...