اصل قانون خوب است نگران تورم هستيم

ارسال در سایرعناوین

 

hadafmandiیکشنبه 28/9/89 را باید یک روز تاریخی دانست. یک روز تاریخی برای اقتصاد ایران برای آغاز یک جهش بزرگ در اقتصاد ملی؛ جهشی که به قول کارشناسان لازم الاجرا بود و باید انجام می گرفت. قبل از اجرای این طرح هر کسی نظری داشت و عدهای هم با دیده تردید به این طرح نگاه می کردند.

هرگاه بین شهروندان صحبتی در مورد این طرح به میان می‌آمد با شک و تردید صحبت می‌کردند که آیا این طرح می‌تواند کارآمد باشد؟ دولت چه شیوه‌ای برمی‌گزیند تا بار تورمی نداشته باشد؟ آیا این طرح می تواند جلوی اسراف را بگیرد؟ کیفیت نان چگونه می‌شود؟ و بسیاری سؤال‌های دیگر. اکنون که چند روزی از اجرای طرح می‌گذرد به میان همشهریان رفتیم تا نظرات مردم خمینیشهر را در حین اجرای طرح جویا شویم.
  با یک پیرمرد که دستان پر چین و چروک داشت صحبت کردم. او انتقاد داشت. می‌گفت هنوز هیچی نشده همه چیز گران شده، کیفیت نان هم هیچ تغییری نکرده است. نانوا همان نانواست و آرد همان آرد و دستگاه‌های نانوایی هم همان دستگاه‌ها. چه چیزی تغییر کرده که کیفیت بهتر شود؟ تنها چیزی که تغییر کرده قیمت جنس‌ها بوده. همه چیزها قیمت‌شان زیاد شده...
  یک جوان هم که در کار چاپ فعالیت داشت گفت با نفس طرح موافقم. شیوه‌ای هم که برگزیدند خوب است اما باید نظارت بیشتر شود. مثلاً در همین بحث نان، وزن نان کاهش یافته است. اگر قرار باشد این طرح به خوبی اجرا شود، باید نظارت بیشتر شود. پیشنهاد می‌کنم نان هم مثل برخی از اقلام دیگر، کیلویی شود. نانوا به اندازه پولی که مشتری می‌دهد، نان تحویل دهد. آنوقت دیگر نانوا نمی‌تواند نان را کم بفروشد. فکر می‌کنم  مردم هم راضی باشند. او در مورد اسراف هم گفت: این طرح خیلی جلوی اسراف و هدرفت منابع ملی را می‌گیرد. مخصوصاً قاچاق. ببینید قبلاً چقدر بنزین از مرزها خارج می‌شد. در مورد قیمت بنزین هم مردم اگر مدیریت کنند می‌توانند مصرف خودشان را به اندازه همین 60 لیتر ببندند. خودمان مصرف کنیم بهتر از این است که دیگران سوخت قاچاق شده ما را مصرف کنند. وی در مورد آب و برق و گاز هم گفت: من کاسب خیلی مصرف برقم را کاهش داده‌ام. خوب کمتر لامپ‌ها را روشن می‌کنم. روز نیاز نیست لامپ روشن کنم. در کل با این طرح موافقم. مردم هم باید مصرفشان را مدیریت کنند. دولت هم نظارتش را بیشتر کند. مردم کمفروشی نکنند. وی البته عقیده داشت: اگر دولت پول را هنگامی که قبض‌ها آمد به حساب‌ها واریز می‌کرد مانند نان بهتر بود. آن وقت مردم پول را مدیریت می‌کردند و قیمت‌ها هم افزایش پیدا نمی‌کرد.
  یکی دیگر از همشهریانمان که شغلش در زمینه کامپیوتر بود نظرش این بود که طرح بسیار خوبی است اما باید با شیب کمتری اجرا می‌شد. مثلاً در مورد بنزین قیمت ابتدا 200 تومان چند ماه بعد 300 تومان و همین‌طور تا قیمت واقعی. چون از طرفی قرار است که این طرح پنج ساله اجرا شود نه یکباره. این شیب تند تورم زیادی را به دنبال خواهد داشت. فعلاً ده روزی بیشتر نیست که از این طرح می‌گذرد. باید منتظر ماند و ببینیم آیا تورم خواهد داشت یا نه. بعضی اقلام غیر یارانه‌ای هم گران شده. اگر بقیه اقلام گران نشود طرح خوبی خواهد بود. او در مورد صرفه جویی هم گفت: هنوز صرفهجویی ملموس نشده. هنوز قبضی صادر نشده که مردم بدانند چقدر هزینه قبض‌ها زیاد می‌شود. فعلاً زود است برای نظر دادن در این مورد. او در مورد کیفیت نان هم گفت که کیفیت چندان تغییر نکرده است. هنوز نانوایانی که نانشان بد بوده به کار خود ادامه می‌دهند. رقابت چندانی برای جذب مشتری مشاهده نمی‌شود. چون مصرف مردم خیلی کم نشده است. نانوایی که کیفیت نانش خیلی مطلوب نیست همچنان مشتری خود را دارد.
  کاسبی هم در مصاحبه با ما گفت که این طرح بسیار خوبی است و باید زودتر از این‌ها اجرا می‌شد. فقط کسبه نباید قیمت‌ها را بی‌جهت افزایش دهند. اگر من قیمت جنسم را افزایش دهم، دیگری هم افزایش می‌دهد و در نتیجه همه چیزها گران می‌شود و باز هم به ضرر من است. من اگر قیمتم را افزایش ندهم هم برای من و هم دیگران بهتر است. اگر دولت بتواند جلوی افزایش بیش از حد کرایه تاکسی و اتوبوس و کامیون را بگیرد می‌تواند جلوی تورم را بگیرد.
  پدری هم در مصاحبه با ما گفت: طرح بسیار خوبی است. من که ماشین ندارم. لااقل پولش به جیب خودم می‌رود. قبلاً دولت پول نفت را که من و خانواده‌ام هم از آن باید سهم ببریم، فقط به کسانی می‌داد که ماشین داشتند. الآن به من هم پول بنزین را می‌دهند. اما دولت نباید اجازه دهد قیمت‌ها گران شود. اگر گران شود که هیچ فرقی نکرده و وضع ما از این هم بدتر می‌شود و به کام پولداران است نه ما فقیر بیچاره‌ها.
  از یک جوان همشهری که خودروی گرانقیمت داشت پرسیدم: بنزین گران شده برای شما فرقی دارد یا نه؟ که او گفت: نه. چه بهتر که گران شده. باز هم باید گران‌تر شود. خیابان‌ها خلوت‌تر می‌شود. ما هم راحت‌تر در خیابان‌ها ویراژ می‌دهیم و دیگر ترافیکی نیست که در ترافیک بمانیم.
  مادری هم که در صف نانوایی بود می‌گفت اگر قیمت‌ها گران نشود طرح خوبی است. آلودگی کمتر می‌شود. خیابان ها خلوت‌تر می‌شود و راحت‌تر می‌توان از خیابان رد شد. خانمی دیگر هم می‌گفت: دور ریز نان هم کمتر شده و مردم تا ذره آخر نان را می‌خورند. بعد از دعای ندبه که در مسجد صبحانه دادند، همیشه بعد از صبحانه مقدار زیادی تکه‌های نان در سفره می‌ماند، اما این هفته که نان گران شده بود، تقریباً همه نانشان را تا آخر خورده بودند. بی‌خود نانی را یک لقمه بر نمی‌داشتند و بقیه را دور بیندازند.
  آقایی هم از مصرف کمتر آب می‌گفت. می‌گفت بعضی‌ها کلی آب می‌ریزند تا جلوی خانه‌شان تمییز شود. خوب کمی جارو بکشند. خیلی خوب شد که آب گران شده. دیگر نمی‌توانند بی‌خود هر روز خانه را بشورند و در خانه را آبپاشی کنند.
  مردم نظرات مختلفی داشتند. به قولی همه شده‌اند کارشناس. اما در مجموع بیشتر مردم راضی بودند اگرچه در مورد آینده تردید داشتند. تردیدی که در چهره‌شان دیده می‌شد. خیلیها نگران بودند که مبادا این طرح باعث تورم شود.
  کم شدن ترافیک و عبور و مرور بی‌مورد خودروها، کاهش قاچاق سوخت، مصرف بهینه و درست برق و آب و گاز و بنزین و نان، عادلانهتر شدن توزیع یارانهها، جلوگیری از تخلف بعضی نانوایان، کاهش واردات بنزین و گندم و برق، افزایش صادرات گاز، کاهش آلودگی هوا. واقعی شدن قیمت‌ها و بسیاری موارد دیگر از جمله مزایایی بودن که شهروندان برای اجرای طرح هدفمندی برشمردند. اما از سوی دیگر، تقریباً همه از اینکه مبادا اجرای طرح باعث جهش تورمی شود نگران بودند.
  در مجموع به نظر میرسد افکار عمومی تا حد بسیار زیادی نسبت به لزوم اجرای طرح مزبور مجاب شده و دولت توانسته است مردم را توجیه کند و نگرانیها در مورد تورم هم با نظارت دستگاههای مسئول و برخورد با متخلفان و کنترل بازار میسر خواهد بود.
 
با متخلفان برخورد مي‌كنيم
اما براي دانستن اقدامات دستگاههاي مسئول شهرستان براي رفع اين نگراني مردم و جویا شدن از آخرین وضعیت قیمت‌ها در شهرستان، به سراغ مدیر اداره بازرگاني خميني‌شهر رفتيم. احمد کرمی كه سازمان متبوع وي اين روزها مشغول نظارت بر بازار است در اين باره به خبرنگار فرصت گفت: در حال حاضر دولت به هیچ وجه قصد قطع و کاهش یارانه اجناس خوراکی را ندارد و تنها درصدد آن است كه یارانهها به صورت مستقیم به افراد جامعه ارائه شود تا خانوادهها با مدیریت صحیح این مبالغ از آن استفاده بهينه کنند و لذا مردم توجه كنند كه موضوع این قانون اصلاح در پرداخت یارانه است نه قطع و کاهش آن.
رئيس اداره بازرگانی شهرستان افزود: تاکنون طبق آخرین دستورات ابلاغی، هیچ یک از اقلام مصرفی از قبیل خواربار، خشکبار، میوهجات، لبنیات و کالاهای خوراکی اساسی افزایش قيمت پیدا نخواهد کرد. كرمي با بيان اينكه دولت به هیچ وجه اجازه افزایش بی‌رویه و بدون هماهنگی قيمتها را به توزیع‌کنندگان و فروشندگان مواد خوراکی و مصرفی نمیدهد خاطرنشان کرد: کلیه شهروندان مي‌توانند در صورت مشاهده هرگونه افزایش قیمت کالا، بلافاصله با تلفن 124 تماس گرفته و موارد تخلفی را گزارش دهند تا بازرسین اداره بازرگانی و مجمع امور صنفی به مورد تخلف رسیدگی و با متخلف برخورد نمایند.
وی در همين رابطه افزود: در همین راستا در ماه گذشته، بالغ بر 200 مورد گزارش تخلف به ما اعلام شده كه از این تعداد 140 پرونده تخلف صنفی جهت صدور حکم به اداره تعزیرات حکومتی ارجاع شد.
وي با اعلام این مطلب که بازرسی و نظارت بر واحدهاي صنفی بر صنوف به صورت مستمر و مستقیم ادامه دارد گفت: در سطح شهرستان با تشکیل قرارگاه عدالت به ریاست فرماندار، اين نظارت به صورت شبانه‌روزی ادامه خواهد داشت.