تراکم جمعیت در خمینی شهر آسیبهای اجتماعی زیادی ایجاد کرده است
خمینی شهر به جهت آسیبهای اجتماعی در حال تحمل فشارهای فراوانی است. رئیس اداره بهزیستی شهرستان در گفتگو با فرصت، ضمن بیان این مطلب گفت: محدودیت فضای جغرافیایی و تراکم فراتر از ظرفیت جمعیت شهرستان مشکلات عدیده و آسیبهای زیادی ایجاد کرده و لذا شهرستان متحمل فشارهای زیادی می شود.
ترابی افزود: این معضل همراه با محدودیت اعتبار و ناهمگونی ترکیب جمعیت –به سبب مهاجرت اقوام غیربومی- امکان سرویس دهی مطلوب به مددجویان را از ما گرفته است. وی با تشریح وظایف چهار معاونت تخصصی بهزیستی گفت: یکی از حوزههای فعالیت ما حوزه معاونت اجتماعی است. در این حوزه، پرونده 5700 مددجوی واجد شرایط دریافت خدمات، در 5 گروه نابینایان، ناشنوایان، کمتوان ذهنی، بیماران اعصاب و روان و معلولین جسمی حرکتی وجود دارد که از این تعداد 781 نفرشان به نوعی غیر قابل توانبخشی هستند و ماهیانه از بهزیستی 000/178/25 تومان دریافت میکنند. ترابی با بیان اینکه 9 مرکز فعال شبانهروزی در این حوزه به 450 نفر از مددجویان خدمات ارائه میکنند ادامه داد: یارانه پرداختی به مراکز در ماه 000/115/32 تومان می باشد. در این حوزه انواع وسایل توانبخشی شامل عصا، ویلچر، واکر، سمعک، عینک و خدمات دندانپزشکی با استفاده از یارانه دولتی به مددجویان تحویل و پرداخت می شود.
رئیس اداره بهزیستی شهرستان در تشریح فعالیتهای حوزه امور اجتماعی گفت: در این حوزه، مجموعاً 751 خانوار تحت پوشش داریم که شامل خانوادههای بی سرپرست و از کارافتاده می باشد و این تعداد با تأیید کمیسیون پزشکی بهزیستی ماهیانه 000/341/31 تومان مستمری دریافت میکنند. در این حوزه 7 مرکز فعال و 51 مهدکودک فعال داریم که یارانه پرداختی به مراکز این حوزه ماهیانه 000/100/5 تومان می باشد.
وی افزود: در این حوزه دفتر آسیبهای اجتماعی و دفتر مداخله در خانواده به منظور کاهش طلاق را داریم که با هماهنگی با دادگاه خانواده همه ارجاعات به این دادگاه به منظور پیشگیری از آسیب طلاق به بهزیستی معرفی و از خدمات مشاوره ای جهت تحکیم خانواده به صورت رایگان استفاده می کنند. در این خصوص در قالب یک دستگاه خودرو به صورت سیار تحت عنوان اورژانس 123 همه روزه در سطح شهرستان خدمات رایگان و مشاوره ای به شهروندان ارائه می شود.
ترابی در ادامه این گفتگو، در بیان فعالیتهای حوزه پیشگیری بهزیستی هم گفت: در این حوزه چهار دفتر به صورت تخصصی تحت عناوین دفتر پیشگیری از اعتیاد، دفتر پیشگیری از آسیبهای اجتماعی، دفتر پیشگیری از معلولیتها و دفتر مشاوره و فنون فعالند و 9 مرکز فعال هم داریم. به طور مثال مرکز گذری سلامت که همه روزه از ساعت 13 الی 19 فعال بوده و به طور متوسط 15 نفر از خدمات آن به صورت رایگان بهره میبرند. هدف از تأسیس این مرکز پیشگیری از بیماری هپاتیت و ایدز است. مرکز شلتر که از ساعت 7 شب الی 7 صبح فعال است و تعداد 22 نفر از امکانات خوابگاهی به صورت رایگان استفاده می کنند.
رئیس اداره بهزیستی در ادامه به آموزش مهارتهای زندگی توسط این اداره اشاره کرد و افزود: در این خصوص تاکنون 5 دوره برگزار و 175 نفر آموزش دیدهاند. همچنین تعداد افراد آموزش دیده در زمینه پیشگیری از اعتیاد 106 نفر بوده که طی 5 دوره این آموزشها را دریافت کردهاند. در زمینه آموزش پیش از دبستان نیز طی دو دوره 54 نفر آموزش دیده اند و بالاخره در زمینه آموزش پیشگیری از معلولیتها 4 دوره برگزار شده و 194 نفر در این زمینه آموزش دیده اند.
ترابی با تشریح فعالیتهای دفتر پیشگیری از معلولیتها در بهزیستی گفت: طرح تنبلی چشم که همه ساله از اول آبانماه تا پایان آذرماه اجرا میگردد در این شهرستان نیز به اجرا درمی آید. در سال 88 ، 13100 نفر از جامعه هدف -که بچههای 3 تا 6 سال هستند- را مورد ارزیابی بینایی قرار دادیم که مجموعاً 500 نفر مشکوک تشخیص داده شدند و از این تعداد 12 نفر به تنبلی چشم مبتلا بودند و اگر این افراد به موقع شناسایی نمیشدند، نابینایی و حداقل کمبینایی آنها حتمی بود. امسال نیز این طرح از اول آبانماه شروع شده و تا 15 دیماه ادامه خواهد داشت. وی افزود: در شهرستان یک دستگاه شنواییسنجی هم داریم که همه روزه در محل بهزیستی وضعیت شنوایی نوزادان 3 تا 6 ماهه را مورد ارزیابی و معاینه قرار میدهد. همچنین یک دستگاه بیناییسنجی نیز در اختیار داریم که به صورت سیار در سطح شهرستان با هماهنگی بهداشت و درمان و آموزش و پرورش جهت ارزیابی بینایی وجود دارد و مردم می توانند جهت استفاده از خدمات این دو دستگاه با هماهنگی بهزیستی به پایگاههای استقرار دستگاه مراجعه و از خدمات شنواییسنجی و بیناییسنجی بهرهمند گردند.
رئیس اداره بهزیستی خمینی شهر در ادامه گفتگوی خود با فرصت در تشریح عوامل عمده شیوع معلولیتها در خمینی شهر گفت: در این خصوص میتوان به سه عامل اشاره کرد: عامل ژنتیکی و وراثت، ازدواج فامیلی و حوادث و اشتباهات پزشکی در حین تولد. در این ارتباط بهزیستی با دایر کردن مرکز مشاوره ژنتیک، مشاوره قبل و بعد از ازدواج ارائه میدهد.
ترابی در بخش دیگری از این گفتگو با تشریح فعالیتهای دفتر جلب مشارکتهای مردمی بهزیستی گفت: این دفتر با همت خیرین و نیکوکاران محترم شهرستان خدمات قابل توجهی به جامعه هدف ارائه می کند بطوریکه بیش از 50 درصد از هزینه های مراکز تحت پوشش و همچنین مددجویان تحت پوشش از محل مشارکت مردمی تأمین می گردد.
به گفته این مقام مسئول، در دفتر اشتغال و مسکن این حوزه در شهرستان هم فعالیت قابل توجهی به مددجویان تحت پوشش ارائه می شود به طوری که در دولت نهم و دهم جمعاً مبلغ 000/040/945/4 ریال بصورت بلاعوض به ساخت و خرید مسکن 133 نفر از مددجویان کمک گردید که در طول سه دهه انقلاب نظیر نداشته است. همچنین در راستای ایجاد اشتغال و کمک به پایداری اشتغال مددجویان، از محل اعتبارات کارگروه اشتغال شهرستان تعداد 16 نفر به مبلغ 000/000/370/1 ریال وام و از محل صندوق مهر امام رضا تعداد 8 نفر به مبلغ 000/000/530 ریال وام دریافت کردند.
ترابی همچنین از فعالسازی دو مرکز تأثیرگذار و آماده بهره برداری بهزیستی شهرستان خبر داد و گفت: فاز دوم مرکز توانبخشی محمودیه (بخش دخترانه) با پیشرفت فیزیکی حدود 95 درصد و مجتمع خدمات بهزیستی و توانبخشی شهر درچه با پیشرفت فیزیکی 98 درصد آماده بهره برداری است.
وی در پایان این گفتگو، از نشریه فرصت تشکر کرد و گفت: لازم می دانم از تلاش و پیگیری نشریه فرصت که به صورت شفاف، اخبار و رویدادهای شهرستان را پوشش داده و به اطلاع شهروندان می رساند تقدیر و تشکر کنم.