آلودگی اصفهان این بار در کمین کدام طعمه است؟
خبرگزاری ایمنا:با توجه به این که طرح جامع كاهش آلودگي هواي کلان شهرها در مجلس تدوين شده در حال حاضر منتظر اجرایی شدن می باشد اما این روزها اصفهان با نشت احتمالی مواد نفتی به فضای سبز محدوده بختیار دشت و مرگ 12 هزار اصله درخت نیز دست و پنجه نرم می کند.
به گزارش ایمنا،سالي كه نكوست از بهارش پيداست، اين ضرب المثلي است كه با حال و هواي اين روزهاي اصفهان همخواني دارد. با گذشت تنها دوماه و اندي از شروع سال 90 هواي اصفهان ناسالم بوده بدون حتي يك روز پاک!اما این کلان شهر فقط با هوای آلوده فصل خود را سپری نکرده بلکه به قول معروف مواد نفتی به گلستان بختیار دشت آمده و منجر به مرگ 12 هزار اصله درخت شده و زحمات 15 ساله مدیریت شهری برای نگهداری و حفظ این فضای سبز100 هکتاری بر باد داده است. حال باید چه کسانی و چه چیزهایی ی كابوس های آلاینده های اصفهان را پایان دهند؟
مقصر باید پاسخگو باشد
رییس فراکسیون مدیریت شهری مجلس شورای اسلامی درباره آلودگی هوای اصفهان گفت:در بهار معمولا هواي اصفهان به علت بارش باران سالمتر از مواقع ديگر است اما امسال نزولات جوي به حدي كم بوده كه هواي اصفهان از همين ابتداي سال وضعيت مناسبي ندارد چه برسد به پاييز و زمستانش.
محمدحسین مقیمی با اشاره به این طرح جامع كاهش آلودگي هواي 4كلانشهر از جمله اصفهان تدوين شده و منتظر امضاي هيئت دولت است. شايد اين طرح گره كور هواي ناسالم اين شهر را بازكند،افزود: هرچند كه طرح هايي از اين دست سالها پيش تدوین شده و نظارت لازم جهت اجرا تاکنون نبوده است.
وی درخصوص خشک شدن 12 هزار اصله درخت به دلیل نشت مواد نفتی اظهار داشت: مقصرباید پاسخگو باشد ولازم است مدیریت شهری اصفهان ادعای خسارت نماید چرا حفظ سلامت شهروندان از هرچیز دیگر مهمتر و با اهمیت تر است.
فاجعه ای بزرگ در کمین اصفهان است
شهردار اصفهان با اشاره به خشک شدن 12 هزار درخت در محدوده پالایشگاه اصفهان گفت: در صورتی که مرگ درختان در این منطقه به دلیل نشت مواد نفتی از سوی کارشناسان تایید شود فاجعه بزرگ زیست محیطی در این کلان شهر رخ داده است.
دکتر سید مرتضی سقاییان نژاد با بیان این مطلب افزود: علت خشک شدن 12 هزار اصله درخت در محدوده پالایشگاه اصفهان در حال بررسی و کارشناسی است.
وی با تاکید بر این که اگر درختان به دلیل آلودگی های آب، خاک و هوای این منطقه بر اثر نشت مواد نفتی خشک شده باشد فاجعه ای بزرگ زیست محیطی در اصفهان به وقوع پیوسته است اذعان داشت: با توجه به این که فضای سبز محدوده پالایشگاه در کاهش آلاینده های متعدد نقش بسزایی دارد در صورتی که موضوع مرگ 12 هزار اصله درخت در این منطقه به دلیل نشت نفت تایید شود به طورحتم در محافل و مجامع قضایی مطرح خواهدشد همچنین سازمان محیط زیست در این رابطه پیگیری های لازم را خواهد کرد.
شهردار اصفهان ادامه داد: در صورتیکه تخلف پالایشگاه اصفهان در این خصوص اثبات شود، این نهاد باید پاسخگوی مردم شهر اصفهان باشد.
وی اضافه کرد:این موضوع در حال بررسی می باشد و هنوز کار کارشناسی به اتمام نرسیده و قطعی نشده است .
دکتر سقاییان نژاد درباره توسعه پالایشگاه اصفهان تصریح کرد: اگر بدون توسعه پالایشگاه چنین مشکل زیست محیطی ایجاد شده باشد لازم است مسوولان استان و شهر اصفهان برای حفظ و حراست از مردم این کلان شهر تدابیری را بیاندیشند تا سلامت شهروندان به علت توسعه ناپایدار تهدید نشود.
وی با تاکید بر این که در توسعه پایدار می بایست تمام جوانب انسانی،زیست محیطی و اقتصادی مدنظرقرارگیرد خاطرنشان کرد: شهرداری در رابطه با توسعه پالایشگاه از حق و حقوق مردم دفاع خواهد کرد زیرا سلامتی شهروندان از هر مسئلهای برای ما مهمتر است.
مدیریت شهری برای مرگ درختان ادعای خسارت می کند
رییس شورای اسلامی شهر اصفهان گفت: درصورتی که تخلف پالایشگاه اصفهان در خصوص خشک شدن 12 هزار اصله درخت اثبات شود، این نهاد باید خسارت وارد شده به شهر را بپردازد.
مهندس عباس حاج رسولیها با بیان این مطلب افزود: اگر مقصر "مرگ ناگهاني درختان کاج و سرو" در محدوده شهرک بختیار دشت در نزدیکی پالایشگاه بر اساس مستندات علمی مشخص شود شهرداری ادعای خسارت خواهد کرد.
وی با تاکید بر این که مدیریت شهری این موضوع را حتی در محافل قضایی پیگیری می کند اذعان داشت: کارشناسان مربوطه در حال بررسی این معضل زیست محیطی هستند و ابهامات این معضل زیست محیطی باید بررسی و ثابت شود.
وی با بیان این که مرگ درختان منطقه بختیاردشت فاجعه بزرگ زیست محیطی است اذعان داشت: در محدوده شهرک بختیار دشت حدود 55 هزاراصله درخت کاج و سرو وجود دارد لذا لازم است هرچه سریعتر از این تهدید زیست محیطی و وارد شدن خسارت بیشتر به شهر جلوگیری شود.
رییس شورای اسلامی شهر اصفهان خشک شدن 12 هزار اصله درخت در محدوده پالایشگاه را زنگ خطر بزرگی برای منطقه مسکونی بختیار دشت خواند و هشدار داد: پیامدهای ناگوار مرگ درختان سلامت ساکنان این منطقه را نیزتهدید می کند.
وی اضافه کرد:این موضوع در حال بررسی می باشد و هنوز کار کارشناسی به اتمام نرسیده و قطعی نشده است .
صنايع آلاينده نفتي شكايت كردهايم
معاون خدمات شهري شهرداري اصفهان با تاكيد بر اينكه 8 صنعت وابسته به نفت عوامل اصلي آلودگي زيست محيطي در اين منطقه هستند تاكيد كرد: شهرداري اصفهان از اين صنايع به مراجع قضايي شكايت كرده و هم اكنون در پي گردآوري مستندات و مدارك براي ارائه به دادگاه است.
مهندس محسن رنجبر با اشاره به خشك شدن 12 هزار اصله درخت در بختيار دشت گفت: عرصه فضاي سبز بختياردشت يكي از قطعه هاي كمربند سبز در شمال اصفهان به شمار ميرود كه شهرداري اصفهان به منظور مقابله با آلاينده هاي زيست محيطي در اين محدوده ايجاد كرده است.
وي افزود: خشك شدن 12 هزار اصله درخت در محدوده پالايشگاه فاجعه بزرگي است كه فقط بخش عياني از اين فاجعه است و اكنون هزاران هكتار از اراضي پايين دست پالايشگاه آلوده شدهاند. وي با بيان اينكه شهرداري سالانه هزينه زيادي براي توسعه و نگهداري فضاي سبز شهر صرف ميكند تاكيد كرد: تا چه زماني قرار است، شهرداري مسائل زيست محيطي را جلو ببرد و عدهاي تنها به فكر توسعه باشند؟ اين استدلال كه دولت به دنبال توسعه است قابل پذيرش نيست چرا كه بي شك دولت نيز نميخواهد محيط زيست كشور به سمت نابودي پيش برود چرا كه زمين و شهر اصفهان امانت فرزندان ما هستند و با اين وضعيت به آيندگان چه بگوييم؟!
معاون خدمات شهري شهرداري اصفهان تصريح كرد: در عرض دو ماه 12 هزار اصله از بين رفت و بايد سريعتر جلو منشا اين آلودگي گرفته شود و اگر منشا آلودگي قطع نشود وقت، انرژي و هزينه زيادي به هدر ميرود.
رنجبر ادامه داد: شهرداري به عنوان نماينده مردم به مراجع قضايي شكايت برده و در حال حاضر مشغول آماده سازي دلايل و مدارك لازم براي اثبات حقانيت خود به دادگاه است.
وي تشريح كرد: 8 صنعت نفتي در شمال شهر اصفهان فعاليت ميكنند كه فضاي بسيار آلودهاي را در اين محدوده ايجاد كردهاند.
معاون خدمات شهري شهرداري اصفهان تاكيد كرد: مهم ترين مخاطرهاي كه شهر اصفهان با آن روبرو است افزايش جمعيت ، معضلات زيست محيطي و به دنبال آن افزايش آلايندهها و ورود گرد و غبار است تا جايي كه اصفهان را دومين شهر آلوده كشور تبديل كرده است.
به هرحال آلودگي هوا در سالهاي اخير نه تنها به کوتاه شدن عمر شهروندان و مرگ ناگهاني آنها منجر شده، پيامدهاي سوء زيست محيطي بسياري نيز بر جاي گذاشته است که اين عوارض بر گياهان و درختان تاثير گذاشته و به خزان زودرس درختان منجر شده این در حالی است که این روزها مواد نفتی به جمع آلاینده های این کلان شهر اضافه شده و درختانی که نقش مهمی در تنفس شهروندان دارد طعمه خود قرارداده حالا باز هم باید این سووال را تکرار کرد آیا کابوس های آلودگی فضای سبز و اصفهانی ها را رها خواهد کرد؟