با هدفمندی یارانه ها، فاصله طبقاتی کاهش می یابد
كنفرانس هدفمند كردن يارانهها، ضرورتها و راهكارها، چهارشنبه هفته گذشته در سالن همايشهاي شهيد آويني دانشگاه آزاد با حضور صاحبنظران، اساتيد و دانشجويان برگزار شد. در اين كنفرانس موضوعاتي از قبيل: راهكارهاي عملي براي اجراي هر چه بهتر قانون، تأثير اجراي قانون يارانهها بر واردات و صادرات، تأثير اجراي قانون هدفمند كردن يارانهها بر رفاه جامعه، توليد داخلي و توزيع درآمد و راهكارهاي عملي براي كاهش تأثيرات منفي اجراي اين قانون برگزار توسط صاحبنظران طرح و بررسي گرديد.
در اين كنفرانس، معاون سياسي امنيتي استاندار اصفهان گفت: در بحث هدفمند كردن يارانهها دست نيازمان را به سمت نخبگان بويژه جامعهي دانشگاهي دراز ميكنيم.
دكتر محمدمهدي اسماعيلي با تأكيد بر اينكه دانشگاه آزاد اسلامي خمينيشهر مايهي افتخار استان اصفهان و نگين درخشاني در شهرستان است، افزود: بحث ضرورت هدفمند كردن يارانهها يك بحث كاملاً مبتني بر عدد و رقم و نياز و ضرورت امروز جامعه اسلامي ماست. وي ادامه داد: به هر دليل وضعيتي كه امروز در حوزهي اقتصادي كشور جاريست وضعيت درستي نيست. وي با ارائه آمار و ارقامي از مصرف در كشور گفت: ما سالانه 110 هزار ميليارد تومان يارانه در كشور پرداخت ميكنيم. اگر اين پول به چرخهي عمران و اقتصاد كشور برگردد تحولات مهمي رخ خواهد داد. وي ادامه داد: امروز تأمين آب شرب، صنعت و كشاورزي دغدغهي عمومي مديريت استان اصفهان و نگراني جدي مردم، صنعتگران و بويژه كشاورزان است. 157 هزار كشاورز حاشيهي زايندهرود چشمشان به آبي است كه در بستر اين رود بايد روان باشد. وي ادامه داد: طرحهاي مديريت استان از سالهاي قبل در پي اجرا شدن بوده است، يكي از طرحهايي كه مشكلات حاشيهاي و سياسي هم داشت، بحث انتقال آب تونل بهشتآباد است كه اگر اين پروژه اجرايي شود حدود يك ميليارد و پانصد ميليون مترمكعب به ظرفيت آب استان اضافه ميشود.
معاون استاندار اصفهان خاطرنشان كرد: هزينهي اجراي اين تونل بسيار بالاست و چنانچه بخواهد ظرف يك كنداكتور زماني دقيق انجام شود 5 ساله خواهد بود كه هزينهاش 1100 ميليارد تومان برآورد شده است و نهايت كاري كه توانستيم انجام دهيم اين بود كه مجوز 38 ميليارد تومان اوراق قرضه را براي چاپ گرفتيم. اين مقايسه شود با هزينه 1000هزار ميلياردي! وي در ادامه اظهار داشت: حالا اگر اين 110 هزار ميليارد حاصل از هدفمندي يارانهها برگردد به حوزهي عمران و سازندگي كشور، ميتوان سالانه 100 پروژه به اندازهي تونل آب بهشتآباد انجام داد. به طور مثال قطار سريعالسير تهران به اصفهان مسير را به يك ساعت و پنجاه دقيقه كاهش ميدهد. در حال حاضر نيز در سه شيفت كاري مشغول فعاليت هستند و 56% از مراحل اجرايي آن در استان تمام شده است. اسماعيلي در ادامه افزود: همه بايد عنايت داشته باشند آنچه كه هدفگذاري شده هدف خيلي بزرگي است كه البته چالشهاي خاص خود را نيز دارد ولي اگر بخواهيم جامعهي آيندهمان پرنشاط باشد و رشد و تعالياش نيز بيش از گذشته باشد بايد اين جراحي بزرگ انجام پذيرد. معاون سياسي امنيتي استاندار اصفهان خاطرنشان كرد: از دورهي قبل از انقلاب اين بحثها بوده است و در دورهي بعد از جنگ نيز خيزهايي برداشته شد. نگاه اين بوده كه كار، كار بزرگي است. اسماعيلي با تأكيد بر لزوم اجراي هدفمندكردن يارانهها افزود: حالا كه اين دولت انقلابي بر پايهي شعارهاي انقلاب اسلامي عزمش را جزم كرده تا اين كار بزرگ را انجام بدهد همه بايد ياري كنند؛ بويژه نخبگان و كساني كه مطلعند ادامهي اين وضعيت مخاطرات زيادي را براي ما رقم خواهد زد. انتظارمان از جامعهي دانشگاهي بر اين مبناست، چون معتقديم اين ها مرجع هستند و عدد و رقم را ميفهمند و ميدانند كه اگر پرداخت يارانهها در حوزه هاي مختلف ادامه يابد به چه وضعيتي دچار خواهيم شد.
رئيس شوراي اطلاعرساني استان اصفهان در ادامه گفت: همه بايد در اين قسمت همديگر را ياري كنيم تا مانند بنزين كه مصرفش بهينه شد، طرح هدفمندي نيز به خوبي اجرا شود. اسماعيلي به مسئله تحريم بنزين توسط برخي كشورها اشاره كرد و گفت: خوشبختانه با پيشبينيهايي كه شده بود در حال حاضر نياز چنداني براي تأمين بنزين از خارج كشور نداريم كه اميدواريم با همكاري مردم در بحث جراحي بزرگ اقتصاد نيز به دستآوردهاي خوبي برسيم.
هدفمندي يارانهها و كاهش فاصلهي طبقاتي
مديركل امور اقتصاد و دارايي استان اصفهان نيز طي سخناني در اين همايش گفت: پرداخت يارانهها با هدف حمايت از طبقات كمدرآمد جامعه و پائين آوردن فاصله طبقاتي انجام ميشود كه خود به ابزاري براي بيشتر شدن فاصله طبقاتي تبديل شده است.
حجاري افزود: يارانه بعنوان كمكهاي دولت تلقي ميشود كه اولاً به مصرفكنندگان و بويژه افراد كمدرآمد اجازه ميدهد كالا و خدمات را با قيمتهاي پائينتر از قيمتهاي بازار خريداري كنند و ثانياً درآمدهاي توليدكنندگان را در مقايسه با حالت بدون مداخله، افزايش ميدهد.
وي افزود: اين طرح مزايا و مشكلاتي در اقتصاد ايران دارد. مزاياي هدفمندسازي يارانهها افزايش بهرهوري بدليل اصلاح قيمتها و رقابتپذيري، جلوگيري از قاچاق كالاهاي يارانهاي، بهبود فناوري و اصلاح ساختار توليد، اصلاح ساختار درآمدي بنگاههاي توليدكننده كالاهاي يارانهاي، اقتصادي شدن پروژه انرژيهاي تجديدپذير، تغيير كاربري انرژي از مصرفي به توليد، افزايش صادرات حاملهاي انرژي بدليل كاهش مصرف داخلي و عدالت در توزيع درآمدها ميباشد.
وي مشكلات فعلي نظام پرداخت يارانهها در اقتصاد ايران را حجم بالاي يارانهها و عدم تأمين آنها در آينده برشمرد و افزود: ميزان پرداخت يارانههاي آشكار و پنهان در كشور 95 تا 110 هزار ميليارد تومان تخمين زده ميشود كه در بخش انرژي در سال 87 مبلغ 5/76 هزار ميليارد تومان محاسبه گرديده است. حجاري افزود: در حال حاضر 40% بودجه دولت به صورت يارانه پرداخت ميشود كه با اجراي قانون هدفمند كردن يارانهها ميتوانيم بودجه را صرف زيرساختهاي عمراني و تأمين اجتماعي و معشيتي مردم كنيم.
مديركل امور اقتصاد و دارايي استان يكي ديگر از مشكلات را قاچاق كالا بعلت پائين بودن قيمت حاملهاي انرژي و ساير كالاهاي يارانهاي در كشور و همچنين بالا بودن قيمت انرژي در كشورهاي همسايهي ايران دانست و گفت: اين كالاها به شدت به خارج از كشور قاچاق ميشود.
حجاري در پايان گفت: بحث هدفمند كردن يارانهها از سوي دولت و در راستاي طرح تحول اقتصادي مطرح شده تا هم قيمت كالاهاي يارانهاي اصلاح و واقعي شود و هم يارانهها دقيقاً به افرادي كه مورد نظر دولت است پرداخت شود.
خاطرنشان مي سازد در ادامه كنفرانس چند نفر از صاحبنظران و اساتيد دانشگاه به بيان ديدگاه ها و پيشنهادات خود در اجراي هدفمند كردن يارانه ها پرداختند.