گفتگو با سرپرست اداره فني و حرفه اي خميني شهرپرویز آقا جان

ارسال در صنعت و عمران

 

aghajan-masjediتقویم را که ورق بزنی، از بهار که بگذری می رسی به تابستان و تیر و مردادش و اول و دوم و سوم و... ششم: روز کارآفرینی و آموزش های فنی و حرفه ای.

 

سازمان فنی و حرفه ای در این چند ساله اخیر خدمات بی نظیری به حرفه آموزان ارائه داده است و اگر آدم خوش انصافی باشیم اعتراف می کنیم که هر روز این خدمات شکل گسترده تری به خودش گرفته و اداره فنی و حرفه ای در هر شهر پذیرای بیکاران و کارنابلدان و کاربلدان و دانشجویان و زنان و مردم بیشماری شده است.

اگر چه فضا و امکانات محدود است و خیلی ها پشت درها می مانند اما هر که از این کلاس ها بیرون می آید راضی است و دست پر و همین بهانه خوبی شد که ما سری بزنیم به اداره فنی و حرفه ای خمینی شهر واقع در ارغوان خیابان مهارت.

پرویز آقاجان سرپرست اداره نشسته است روبروی ما به همراه خانم مسجدی مسوول روابط عمومی و قاعدتاً بعضی سوال ها را آقای آقاجان پاسخ می دهد و تعدادی را خانم مسجدی.

 

- آقای آقا جان روز فنی و حرفه ای چه روزیه؟

روز 6 مرداد روز ملی "کارآفرینی و آموزش های فنی و حرفه ای" اعلام شده و یک هفته هم هفته "مهارت" نامگذاری شده است.البته سازمان فنی و حرفه ای که وابسته به وزارت کار و امور اجتماعی است قرار شده با دو تا ارگان دانشگاه علمی-کاربردی و آموزشکده های فنی و حرفه ای آموزش و پرورش ادغام شود. تمام مقدمات کار هم انجام شده تا این سه سازمان تبدیل بشوند به" سازمان مهارت و فناوری". این دو سه ارگان یک کار موازی انجام می دهند یعنی هر سه آموزش های کاربردی ارائه می دهند و قرار است یکپارچه سازی شود.

- چند روز پیش یک سری دفترچه فنی حرفه ای از طریق پست توزیع می شد، چی بود؟

مربوط به رشته های مختلف صنعت ساختمانی بود و چند تا رشته غیر ساختمانی دیگر، برای بیمه.

 

- شما در جریان ازدحام بیش از حد درب اداره پست بودید؟ ما حتی خبرش را روی سایت فرصت آنلاین گذاشتیم.

بله به ما خبر دادند ولی مربوط به ما نمی شد، فقط زمانی که خبردار شدیم دفترچه ها تمام شده است گفتیم کپی بگیرند.

 

- فعالیت سازمان فنی و حرفه ای در این چند ساله اخیر گسترده تر شده است، در مورد گروه های هدفتان می گویید؟

کارجویان شهری و روستایی، دانشجویانی که تمایل دارند علاوه بر دانسته های تئوریک دانشگاهی با محیط کار به صورت عملی آشنا شوند، شاغلینی که می خواهند اطلاعات شغلشان به روز شود و یکی از اقدامات جدید سازمان هم فراهم شدن امکان تحصیلات تکمیلی برای حرفه آموزان است، چه دیپلم و چه تحصیلات فوق دیپلم در چهار رشته برق، تعمیر خودرو، نساجی و ماشین افزار از طریق طرح پودمانی.

 

- این طرح در خمینی شهر هم اجرا می شود؟

فعلا قرار است امسال به صورت آزمایشی در مرکز 1 و2 اصفهان و مرکز کاشان برگزار شود.

 

- پس خمینی شهری ها نمی توانند استفاده کنند؟

چرا، اگر بخواهند می توانند از طریق اصفهان شرکت کنند.

 

- بیمه بیکاری ها از گروه های هدف شما نیستند؟

چرا این افراد زیر مجموعه همان کارجویان شهری قرار می گیرند.

 

خانم مسجدی:

بیمه شدگان بیکار که به این مرکز مراجعه می کنند با رشته هایی که در تابلوی اطلاعات نصب شده آشنا می شوند و انتخاب می کنند ضمن اینکه ما به هر کدام جداگانه مشاوره می دهیم، از تحصیلاتشان می پرسیم، از هدفشان و از انتخاب رشته مورد نظرشان چرا که هر رشته ای پیش نیازهایی دارد مثلا کسی که می خواهد آموزش رشته " تعمیرات موبایل " ببیند یا باید چند واحد الکترونیک عمومی گذرانده باشد و یا به صورت تجربی چیزهایی آموخته باشد و یا رشته " برق " چون نیاز به محاسبات دارد باید حداقل ریاضی 2 را گذرانده باشد در آن صورت حتی اگر دیپلم ردی هم باشد با ارائه ریز نمرات می تواند در این کلاس ثبت نام کند.

 

- خانم مسجدی روزانه چند تا مراجعه كننده دارید که نیاز به مشاوره داشته باشند؟

بیشمار.

 

- واقعا وقت دارید به تک تکشان مشاوره بدهید؟

خب این هم یکی از مشکلات ماست. خیلی دوست دارم این را هم اضافه کنم که ما اینجا فقط آموزش نمی دهیم بلکه برای حرفه آموزان بازدید از کارخانجات و شهرک های صنعتی داریم تا با تجهیزاتی غیر از تجهیزات کارگاه های مرکز خودمان آشنا بشوند، آموزش ایمنی و بهداشت برایشان می گذاریم، 50 ساعت آموزش کارآفرینی داریم به طوری که حرفه آموز وقتی از این کلاس بیرون می رود حسابداری می داند، بازار کار را می شناسد و با صنوف وابسته به رشته آشنا می شود. ما حتی از کارآفرینان موفق و ورشکستگان دعوت می کنیم تا حرفه آموزان را از دلایل موفقیت و شکست خود مطلع کنند.

 

- این آموزش ها که می گویید شامل همه رشته ها می شود؟

بله همه رشته ها و البته آموزش های کارآفرینی فقط برای رشته هایی است که بالای 200 ساعت آموزش نیاز داشته باشند.

- آقای آقاجان، نوشته روی میزتان می گوید شما سرپرست اداره فنی حرفه ای هستید؟ از کی به خمینی شهر آمده اید؟

از خرداد سال 87 آمدم. قرار بود 3 ماه سرپرست بمانم و حکم برایم بزنند ولی الان از 3 سال هم گذشته است و خبری نیست.

 

- حکم ریاست؟

بله، ولی به زودی به لطف خدا از خمینی شهر می روم.

- چرا سرپرستی تان اینقدر به طول انجامید؟

نمی دانم، من اصلا قرار بود در اداره کل بمانم ولی به تشخیص رییس اداره کل، آمدم اینجا.

 

- قبل از اینجا کجا بودید؟

اول رییس فنی حرفه ای زرین شهر بودم و بعد در بخش آزمون اداره کل و بعد از مدتی منتقل شدم خمینی شهر. وارد جزییات نمی شوم سابقه من بالای 20 سال است.

 

- فرماندار سابق (اکبر صالحی) قرار بود یک سری جابه جایی ها در این حوزه انجام بدهد، چی شد؟

بله، یک سری مکاتباتی از جانب ایشان انجام شد البته من در جریان مکاتبات هم نبودم و بعد هم در جریان نتیجه اش قرار نگرفتم.

 

- خمینی شهری ها چطورند؟ چقدر از کار در این شهر رضایت دارید؟

از مردم و از کارکنان کاملا رضایت دارم، همیشه سعی کرده ام مراجعینی را که با حالت عصبانیت و نا آرامی به اینجا می آیند، آرام کنم. از شورای اداری و از همه مسوولین شهر هم راضی ام و هیچگونه کم کاری ندیده ام.

 

- از میزان رضایت مردم از عملکرد خودتان چطور؟ خبر دارید؟

من سعی کرده ام به وظایفم عمل کنم و رضایت مردم را هم جلب نمایم، از عملکرد خودم هم کاملاً راضی ام، تبلیغ ما باید عملکرد ما باشد، هیچ وقت آمار و ارقام غیر منطقی ارائه نکرده ام و البته باید دید رضایت یا عدم رضایت کارمندان یا مردم از چیست؟ شاید کسی از من " گواهینامه" بخواهد مسلما وقتی زیر بار نروم رضایت ندارد ولی کسی که درخواست قانونی داشته باشد راضی از اینجا بیرون می رود. این رضایت نشان دهنده عملکرد من است.

 

خانم مسجدی: مطلبی هست که نمی توانم از خیر گفتنش بگذرم، هر کدام از ما شرح وظایفی داریم که موظف به انجام آن هستیم اما بعضی ها هستند که اضافه بر وظایفشان از فکرشان استفاده می کنند و کارهای ویژه ای انجام می دهند. مثلا فضای سبز محوطه، زمین ورزش برای حرفه آموزان، انتقال برق فشار قوی به این منطقه، استقبال بی سابقه دانشجویان از کلاس ها و دوره های فنی حرفه ای و ... جزو شرح وظایف آقای آقاجان نبوده بلکه از ذهن ایشان تراوش کرده است. ببینید سنی از من گذشته است و با مدیران زیادی هم سر و کار داشته ام ولی ایشان متفاوت هستند. آقای آقاجان سال 87 فقط یک تکه زمین با 4 تا ساختمان تحویل گرفتند که الان می بینید اینقدر پیشرفت داشته است. البته نیروهای خوبی هم با ایشان همکاری کرده اند. افتتاح مراکز سیار روستایی و مراکز شهری از جمله کارهای بسیار ارزشمند در دوران مدیریت ایشان است ولی متاسفانه ضعف اطلاع رسانی ممکن است روی قضاوت ها تاثیر بگذارد. خیلی خدمات ایشان هست که من الان حضور ذهن ندارم...

 

- آقای آقاجان چند نفر پرسنل زیر دست شما کار می کنند؟

توی این اداره 6 نفر اداری، 8 نفر مربی و 4 نفر هم نگهبان که به اضافه مرکز خواهران و مراکز سیار شهری و روستایی می شود 50-40 نفر. البته 90 آموزشگاه آزاد فنی و حرفه ای در خمینی شهر داریم یعنی 90 تا مدیر و هر کدام با 5-4 تا کارمند زیر نظرم هستند که اگر از مدیران آموزشگاه ها صد در صد راضی نباشم رضایت هشتاد درصدی دارم.

 

- پولی که این آموزشگاه ها بابت کلاس ها از هنرجو دریافت می کنند، تعرفه فنی حرفه ای دارد؟

بله، تمام آموزشگاه ها موظفند قیمت ها را در معرض دید هنر جویان قرار دهند.

 

- نظارت شما چگونه است؟ ازعملکردشان مطمئن هستید؟

در سال 3-2 مرتبه بازرس می فرستیم و زمان های برگزاری آزمون در پایان هر دوره من حتما سر جلسه حاضر می شوم و به صورت تصادفی از عملکرد مدیران آموزشگاه ها پرس و جو می کنم.

 

- مربی و مسوول سر جلسه حاضرنیست؟

خیر، فقط نظارت روی آزمون آرایشگری کمی سخت است چون امکان برگزاری آن در مرکز ما وجود ندارد و در خود آموزشگاه ها صورت می گیرد.

- اگر تخلفی در این حوزه صورت بگیرد چه برخوردی می کنید؟

تا کنون برخوردی نداشته ام ولی در صورت بروز تخلف حتما پیگیر هستم و حتی اگر لازم باشد به اداره اماکن اطلاع می دهم تا پلمپ شود.

 

- همه آموزشگاه های آزاد زیر نظر شما هستند؟

رشته هایی که مربوط به ما بشود، یک سری رشته ها مثل موسیقی و هنرهای تجسمی و این ها در حیطه کار ما نیست. تابلوی آموزشگاه های ما قرمز یکدست است با آرم فنی و حرفه ای.

- بحث اشتغال خانگی این روزها داغ است، شما در این حوزه چه کرده اید؟

با توجه به اینکه دولت به شدت از این طرح حمایت می کند وظیفه ما این است که در مناطق مختلف نیازسنجی کنیم ببینیم چه رشته هایی جای کار دارد البته از نظر من مشاغل خانگی زمانی پایدار می ماند که تولید کننده از فروش تولیداتش مطمئن باشد چون از آنجا که قشر کم درآمد ریسک پذیری پایینی دارند باید قبل از هر چیز زمینه عرضه تولیدات برایشان فراهم بشود.

 

- روال کار چگونه است؟

متقاضی درخواست می دهد و طرحش در شورای اشتغال که شامل فرماندار، رییس اداره فنی و حرفه ای، اداره کار، اداره بازرگانی، اداره کشاورزی و اداره فرهنگ وارشاد اسلامی است، مورد بررسی قرار گرفته و در صورت تایید از جانب شورا و انجام مقدمات از جانب ارگان مربوطه صندوق مهر به متقاضی وام می دهد.

 

- در خمینی شهر کاری انجام شده؟

در کوشک یک سری فعالیت هایی شده است و چند نفر خانم خیاط  قراراست از امسال یونیفرم مدارس و مهد کودک ها را تهیه کنند، همچنین پرورش قارچ و کشت زعفران داشته ایم که بعضی شان الان تولید کننده هستند.

 

- یعنی مقدمات کار انجام شده؟ وام را دریافت کرده اند؟

خیر، فعلا به صورت آزمایشی است.

 

- پس ربطی به طرح اشتغال خانگی ندارد؟

نه.

 

- "فرصت" هر چه را که از جانب مردم خیلی مطرح می شود پیگیری می کند، شنیده هایی هست که اداره شما در اداره کل پرونده هایی دارد، مثلا در مورد بیمه بنّاهای ساختمان تخلفاتی صورت گرفته.

کارکنان ساختمانی برای اینکه بتوانند بیمه بشوند لازم بود از اتحادیه یا انجمن صنفی و یا از دفترهای نظام مهندسی معرفی نامه بیاورند و همراه یک سری مدارک دیگر به ما ارائه بدهند که ظاهرا وقتی مراجعه می شده برای صدور معرفی نامه یک سری هزینه های غیرمجازی از کارگران دریافت می کرده اند که تعدادی پولشان را پس گرفتند.

 

- با کارمند متخلف چه برخوردی کردید؟

کارمند ما نبود این تخلف از جانب صنف انجام شده بود البته کسانی که عضو اتحادیه ها و انجمن های صنفی هستند باید سالیانه پولی را به عنوان حق عضویت بپردازند.

 

- تخلفی گزارش بشود چه می کنید؟

برخورد سخت می کنم و در بخش اداری اصلا با کسی تعارف ندارم.

 

- تا حالا موردی گزارش شده؟

خب تخلف که فقط پول غیر مجاز گرفتن نیست، اَشکال مختلف دارد مثلا ممکن است کارمندی کم کاری کرده باشد یا در زمینه خرید که مثلا ما نیاز به تجهیزاتی داشته باشیم و یا امکاناتی که هر کارگاه نیاز پیدا می کند. در کل من به کارمندانم اعتماد دارم مگر اینکه خلافش ثابت بشود ضمن اینکه اداره کل هم چهار چشمی مراقب همه چیز هست.

- با تشكر از شما بخاطر شركت در اين گفتگو و وقتي كه قرار داديد.

من هم از شما و فرصت تشكر مي كنم. انشاءا... موفق باشيد.