بيصدا فرياد كن
روي صندلي اتوبوس مسير اصفهان- خمينيâشهر نشسته بودم و در افكار خودم غرق بودم كه احساس سنگيني دستي روي شانهâام من را به خود آورد.پسري 20ساله كاغذي به من داد كه روي آن نوشته شده بود: «سالن اجتماعات فرمانداري خمينيâشهر، جشنواره». خيلي زود فهميدم كه اين جوان ناشنوا است و آدرس فرمانداري را ميâخواهد. حس ژورناليستيâام گُل كرد و تصميم گرفتم سر و گوشي آب بدهم تا بفهمم موضوع از چه قرار است. «مقدم مدعوين، ناشنوايان و خانوادهâهاي محترم آنها را گرامي ميâداريم. كانون ناشنوايان خمينيâشهر»
اين متن پارچهâنوشتهâاي است كه دم در فرمانداري نصب شده بود. موضوع داشت جالب ميâشد. خواستم وارد شوم كه فردي كه برچسب انتظامات بر سينه داشت، با زبان اشاره از من پرسيد: «كجا؟» يا شايد «شما؟» نميâدانم چون من زبان اشاره بلد نبودم. با خود گفتم: جلّââالخالق! مگر يك فرد ناشنوا هم ميâتواند در پست انتظامات باشد؟
خلاصه به هر زحمتي بود وارد سالن شدم. دهانم از تعجب باز ماند. اين همه جمعيت از كجا آمده بودند؟ فضا، فضاي عجيبي بود! يك نفر داشت بيانيهâاي براي امور صنفي و حقوق ناشنوايان قرائت ميâكرد و خانمي كه به زبان اشاره مسلط بود اين بيانيه را جمله به جمله بازخواني ميâكرد.
پس از آن هم اجراي نمايش بود. پسري ناشنوا عليâرغم ميل خانوادهâاش ميâخواست با دختري ناشنوا ازدواج كند. سرانجام هم به خواسته خود رسيد. گروه سرود هم برنامه اجرا كرد. تماشاگران با لذتي عميق سرگرم تماشاي برنامهâها بودند. جالب اينâكه برخي از جوانâترها كه آخر سالن نشسته بودند، با همان زبان اشاره پارازيت ميâانداختند و ميâخنديدند. پس از اتمام هر قسمت هم جمعيت با تشويقي كَركننده ابراز احساسات ميâكرد. در سمت راست سالن كه آقايان صندليâها را اشغال كرده بودند، مردي خوشâتيپ كه احتمالاً به طور جدي حامي حقوق آقايان بود، در رقابت با خانمâها از حضار ذكور ميâخواست محكمâتر دست بزنند. من كه گيج شده بودم. گرمي و صميميتي كه در اين جلسه ميâديدم نشان از «حس مشترك»ي بود كه بين حاضران وجود داشت. اين حس از يك «مشكل مشترك» نشأت ميâگرفت.
مشكل ناشنوايي
مشكلي كه با نگاه زيباي اعضاي كانون ناشنوايان تبديل به يك فرصت ميâشد؛ فرصتي براي شنيدن دنيا از نوعي ديگر. اين فرصت خوب با همت اداره بهزيستي شهرستان و كانون ناشنوايان و با «حضور» آقاي دكتر سرائيان و آقاي صالحي از اعضاي شوراي اسلامي خمينيâشهر، آقاي ترابي رئيس اداره بهزيستي خمينيâشهر، آقاي شريفي مسؤول دفتر فرمانداري خمينيâشهر، آقاي سهيلي عضو هيأت مديره كانون ناشنوايان استان اصفهان، خانم جلالâزاده دبير كانون ناشنوايان استان و ناشنوايان و خانوادهâهاي آنها فراهم شد.
گفتگو
در گفتگويي كه با آقاي ترابي، خانم جلالâزاده و آقاي نوري رئيس كانون ناشنوايان شهرستان و برخي اعضاي كانون انجام دادم، به نكاتي اشاره شد كه در زير ميâخوانيد:
كانون ناشنوايان خمينيâشهر چند سال است كه بهâعنوان زيرمجموعه كانون ناشنوايان استان اصفهان و با مجوز رسمي از وزارت كشور و استانداري، جهت پيگيري امور صنفي و مسائل اجتماعي و آموزش مهارتâهاي زندگي به ناشنوايان بهâصورت خودجوش و با حمايت سازمان بهزيستي تشكيل شده است. حدود 200نفر از 720نفر ناشنواي خمينيâشهر به عضويت كانون درآمدهâاند كه با شركت در جلسات پي در پي هفتگي علاوه بر مهارتâهاي ارتباطي و زندگي، با مسائل مختلف شرعي و مذهبي و همچنين آسيبâهايي كه در كمين آنها است، و روش خنثيâسازي اين آسيببâها آشنا ميâشوند.
همچنين فعاليتâهاي آموزشي كانون شامل آمادهâسازي كنكوريâهاي ناشنوا جهت شركت در اين آزمون مهم نيز ميâشود. حاصل آمار قبولي كنكور سه سال قبل سه نفر، دو سال گذشته 17نفر و سال گذشته 22نفر بوده است.
علاوه بر همه اينâها «حضور» ناشنوايان در فضاي كانون باعث ميâشود كه اعضا از حمايت روحي و عاطفي خوبي بهرهâمند شوند. ارتباطات عاطفي كه اعضا ميâتوانند با افرادي با مشكلي مشابه خودشان داشته باشند، بعضاً از ارتباطات خانوادگي هم ميâتواند قويâتر باشد. زيرا براي افراد خانواده فرد ناشنوا سخت است كه بخواهند كه تمام حواس خود را معطوف به برقراري ارتباط با وي كنند. محيط كانون حتي ميâتواند بستر مناسبي براي تشكيل زندگي مشترك بين زوجâهاي ناشنوا باشد. خوشبختانه با تأسيس كانون شهرستان مشكلات ناشنوايان و خانوادهâهاي آنها براي حضور در اصفهان مرتفع شد. منتهي مشكلات عديدهâاي بر سر راه كانون ناشنوايان خمينيâشهر وجود دارد. بهâعنوان مثال چون كانون اعتبارات دولتي ندارد با كمبود شديد بودجه مواجه است. ادامه استقرار كانون در حسينيه محله كوشكباج هنوز قطعي نيست. مكان مستقلي براي استقرار كانون و همچنين برگزاري جلسات هفتگي و عمومي وجود ندارد و براي شروع ساخت قطعه زمين متعلق به كانون واقع در خيابان 17شهريور هيچ وجهي وجود ندارد كه البته آقاي فرماندار اين قول را به بهزيستي داده كه درصورتي كه 50% ساختمان مربوط به كانون انجام گيرد، باقيâمانده از اعتبارات دولتي تأمين خواهد شد.
روزنامه فرصت از سال 13 کار خود را آغاز کرد و در حال حاضر خبر های خود را به صورت آنلاین نیز ارائه میکند