خمینی شهر، شهری است با هویت تاریخی روشن

ارسال در قضایی و انتظامی

esmaeiliهر ساله محرم که می شود، بخشی از ذهنها و سوالات به سمت قمه زنی می رود. اینکه آیا امسال با قمه زنی برخورد سخت می شود یا نه؟ آیا حادثه ای رخ خواهد داد؟ و دهها سوال دیگر. تصمیم گرفتیم تا موضع استانداری را در این رابطه، از زبان دکتر اسماعیلی معاون سیاسی امنیتی استانداری و نفر دوم استان، جویا شویم.

شما به عنوان معاون سیاسی امنیتی استانداری، چقدر در مورد خمینی شهر شناخت دارید؟
در مدت بیش از یکسال مسئولیتم در استانداری، شهرستانی که بیشترین سفر را به آن داشتم و با وضعيت‌اش آشنا هستم خمینی شهر است. خمینی شهر یک شهرستان بسیار ویژه است. با شنیدن اسم خمینی شهر، اولین ویژگی که به ذهن متبادر می شود، تدین و عمق ایمان دینی مردم این شهرستان است که انصافاً شاید در کل کشور جزو شهرهای کم‌نظیر باشد. من به محله های مختلف خمینی شهر رفته ام و از جاهای مختلف آن دیدن کرده ام. علیرغم محرومیتهای موجود در این شهر، مردم آن دارای ایمان فوق العاده قوی و تاریخ و هویت برجسته ای هستند. یک وقت است شما می بینید شهری مشکلاتی دارد که ناشی از رشد قارچگونه است ولی خمینی شهر، شهری است با هویت تاریخی روشن و شخصیتهای تاریخی برجسته و با یک نقش مؤثر در تحولات کشور و استان و لذا یک جایگاه بسیار ویژه دارد.

آقای دکتر! در آستانه محرم هستیم. گوشه و کنار، خبرهایی در مورد موضع استانداری در مورد محرم امسال شنیده می شود. دوست داریم از زبان خودتان، موضع استانداری را در این رابطه بشنویم.
خمینی شهر و آن شور و شعور حسینی خمینی شهر ، یک فرصت بزرگ برای استان و شهرستان است. ما تمام تلاشمان این است که این شور و شعور حسینی، انشاءا... با نشاطتر از سالهای گذشته در محرم امسال هم وجود داشته باشد و مردم بتوانند آن عشق و علاقه و ایمان و ارادت خود را به خاندان اهل بیت و حضرت اباعبدا...الحسین (ع) به روشنی و با کمال آزادگی نشان دهند.

مشخصاً در مورد محرم امسال، موضع استانداری، موضع فرهنگی است یا برخورد سخت یا تلفیقی از هر دو؟
اصلاً من این بحث را یک بحث انحرافی میدانم. خمینی شهر بیش از 300 هزار نفر جمعیت دارد که همه عاشق اباعبدا...الحسین(ع) هستند. حالا شما این میزان را مقایسه کنید با یک تعداد بسیار قلیلی که به هر دلیل در این مسئله، کارشان به افراطیگری می کشد. اینها تعدادشان قلیل است. پس بهتر است بگوییم برای مقابله با یک عده بسیار خاص چه می کنیم؟ وظیفه ی ما در قبال خمینی شهر این است که کمک کنیم به برگزاری مطلوب این مراسم حسینی و به عنوان خادمان این فرهنگ کمک کنیم به ترویج این فرهنگ و این مکتب. این وظیفه ذاتی ماست و باید انجام بدهیم. ما تمام تلاشمان این است که اولاً با ایجاد یک فرهنگ سالم و یک بستر مناسب، زمینه برخی از این مسائل از بین برود. من معتقدم برخی از افرادی که مبادرت میکنند به برخی اعمال، اگر به درستی این مسئله را تبیین کنیم، بخش اعظمی از این عده هم از این کارها دست خواهند کشید و اصلاً نیازی به کارهای سلبی نیست. ما با کارهای ایجابی نیز می توانیم این عزیزان را با واقعیتهای موضوع آشنا کنیم.
من فکر می کنم دستگاههای فرهنگی ما و مجموعه مدیریت ما، در انجام این امور تا امروز غفلت کرده اند و اگر این امور به خوبی انجام شود، حتماً این آسیبهای جزیی را هم نخواهیم داشت. عمده تأکید ما، قبل از محرم سال گذشته -که در دهه اول محرم چند بار به خمینی شهر آمدم و در طول یک سال اخیر، جلسات متعددی را در این خصوص داشتهام- همیشه تاکیدم این بوده که ما باید با کارهای ایجابی و کارهای مثبت، زمینه رفع این مسائل را ایجاد کنیم. امسال این کارهای گسترده انجام شده و خوب جلو رفته و در کل موضع ما موضع فرهنگی است.
ما به عنوان حاکمیت، دنبال محو همه ناراستي‌ها از این مراسمات هستیم. این مراسمات در واقع بیانگر همه هویت دینی ما و همه آرمانهای اصیل ما هستند و نباید با رفتارهايي مخلوط شود که عظمت این مراسمات را تحتالشعاع قرار دهد. به همین دلیل، در حدی که مربوط به این بخشهای خاص است، ما با این موضوع برخورد خواهیم کرد. یک نکته مهم دیگر اینکه، خیلی از افرادی هم که به نوعی ناآگاهانه مرتکب این مسأله می شوند، کسانی هستند که آگاه نیستند. این جزو مشکل ما بوده است. ما امسال برنامه ریزی‌هایمان به سمتی است که نسبت به این مسائلي که در برخی جاها مشاهده می شود، یک آگاهسازی گسترده انجام بدهیم. باید کارهای ایجابی و مثبت به نحو مطلوب انجام شود و مردم احساس نکنند که در تقابل با آنها هستیم، و به نوعی بتوانیم حسن نیت خود را در بیان این حقایق به مردم و برخی از اقشار خاص ثابت کنیم. این عشق پاک را باید پاس بداریم و باید به عنوان یک الگو به کل کشور تعمیمش بدهیم. خمینی شهر، حسینیه ایران است. حالا اگر در گوشه کوچکی از این حسینیه، تعدادی اندک، مشغول برخي اعمال هستند باید اولاً با زبان لیّن، با کار فرهنگی و با کار ایجابی آنها را آگاه سازی کرد. من مطمئن هستم اگر کار فرهنگی و ایجابی با ابزارهای درست فرهنگی انجام شود، حتماً تأثیرات بسیار مثبتی به جا خواهد گذاشت. حتماً تعداد زیادی از این افرادی که ناآگاهانه این کارها را انجام می دهند، برمی‌گردند. مردم این را می خواهند، مردم مطالبه می کنند، این مطالبه حسینیه هاست، مطالبه تکایا و هیئات مذهبی است، مطالبه مردم خداجو و عاشق است و ما موظفیم این درخواست مردم را اجابت کنیم.

آقای دکتر! در اینجا دو سوال پیش میآید، مخصوصاً برای فعالان فرهنگی. در سال 73 اقدامات گستردهای برای برخورد با قمهزنی انجام شد، از نشست با روحانیون و هیاتها و دعوت از سخنرانان معروف کشوری گرفته تا تبعید، تعهد گرفتن، تهدید و ... ولی این سیاست در عمل جواب نداد. آیا سیاست شما در مقایسه با آن سیاست، تغییر خاصی پیدا کرده یا نه؟
من معتقدم در پیشانی حرکتهای ما، باید از ابزار درست فرهنگی استفاده کرد، باید از برنامههای رسانهای مناسب، شخصیتهای مؤثر فرهنگی و ملی و استانی که مورد اعتماد مردم هستند، و زبان صحبت با مردم را خوب بلدند استفاده کرد. من می گویم کارهای مقابلهای باید خیلی‌خیلی کم باشد. کارهایی مثل احضار و تعهد و... در حد گسترده نیازی نیست. بله، عرض کردم که تعداد انگشت شماری هستند که ما ناگزیریم با آنها برخوردکنیم وگرنه فضای عمومی کشور، فضای بسیار خوبی است. امروز اعمال پرنشاط دینی در سطح جامعه گسترش پیدا کرده است و مردم اقبال خوبی نشان میدهند. به نظر من اگر ضعفی بوده، بخشی به دستگاههای فرهنگی برمی گردد، نه به مردم و نه به تکایا و نه حسینیه ها و نه مساجد. اگر دستگاههای فرهنگی ما بتوانند آنقدر بالغ شوند و این نقیصهها را از خود دور کنند، هم کار فرهنگی جواب می دهد، هم مطمئن باشید که مسئله انحرافات امسال به مقدار ملموسی کاهش مییابد. شهرستان خمینی شهر در واقع پیشانی مذهبی استان و کشور است و باید از هر نوع مسئله  ولو در بخش بسیار محدود به دور باشد.

بحث غفلت دستگاههای فرهنگی را به درستی مطرح فرمودید. همانطور که خودتان اشاره کردید، تابحال اقدام فرهنگی خاصی در این زمینه انجام نشده است. آیا در این باره، استانداری برنامه فرهنگی ویژه ای دارد؟
بله ولی چون هنوز در فضای محرم نرفته ایم خودش را نشان نداده است. سازمان تبلیغات، صدا و سیما، دستگاههای اداره ارشاد در سطح استان و شهرستان، نیروی انتظامی کارهای گستردهای را آماده کردهاند که طی روزهای آینده ارائه خواهیم کرد. البته من معتقدم که هنوز کارهای زیادی باید انجام داد که تاکنون انجام نشده. بنده به عنوان معاون سیاسی امنیتی و مسؤول امور فرهنگی استان هنوز بر این فعالیتها، نظارت کامل ندارم ولی جهت کارها، جهت خوبی است. ما همه نوع حمایت میکنیم هم به آقای فرماندار هم به آقای امام جمعه گفتیم تا دستشان باز باشد برای کارهای فرهنگی. این دوستان هم دوستان فرهنگی هستند. من فکر میکنم در آنجا امسال تحولات فرهنگی خوبی ببینید و انشاءا... با همکاری مردم، به یک فعالیت تنومندی در آینده تبدیل شود و مردم اثرات آن را در آینده خواهند دید.
در کنار فعالیتهای فرهنگی، ما به فعالیتهای عمرانی شهرستان هم توجه داریم. می دانیم که برخی از مسائل و مشکلات، ناشی از برخی از محرومیتهاست. ما این را درک میکنیم. آقای استاندار سفر بسیار خوبی به این شهرستان داشتند، ایشان نظر مثبتی به خمینی شهر دارند، نگاه بنده و سایر معاونان هم همینطور بوده. توجه ما به رفع محرومیتهای این شهرستان است. من معتقدم اگر فعالیتهای فرهنگی صحیح و فعالیتهای عمرانی محرومیت زدا در کنار هم قرار بگیرند، انشاءا... در آینده نزدیک، مجموعه شهرستان حتماً از این نوع اعمال برکنار خواهد شد.

به مساله مهمی اشاره کردید. متاسفانه تاکنون نگاهی برخلاف این نگاه حاکم بوده، اینکه چون در این شهرستان قمهزنی هست، امکانات ندهیم. خوشحالیم که نگاهها تغییر کرده و شما معتقدید که بايد روند را اصلاح كرد.
شما باید از ما، از فرماندار، از امام جمعه، از همه مطالبه کنید. ما مسؤول هستیم و مسئول یعنی پاسخگو. ما موظفیم پاسخ بدهیم. اگر امسال دیدید تغییر محسوسی نکرد، از بنده معاون سیاسی امنیتی گرفته تا فرماندار باید پاسخگوی مسائل باشیم. باید جواب بدهیم که چرا کارها انجام نشد. پارسال تغییراتی در سطوح مختلف شهرستان بوجود آوردیم تا این توقعات بوجود بیاید. امسال توقع ما از مدیریت خوب شهرستان و دستگاههای فرهنگی این است که این حمایت بی‌شائبهای که از طرف استان انجام می شود، منجر به نتایج مطلوب شود.