شبکه فاضلاب خمینی شهر از بین رفته است
اگر شب موقع خواب کنتور آب را چک کردید و صبح هم به محض بیدارشدن دوباره رفتید سروقتش و دیدید شماره انداخته، شک نکنید که لولهها فرسوده شدهاند و یک جائی دارند زیرزیرکی آب میدهند و شما بیخبرید.
این پیشنهادی است که رئیس ادارهی آب و فاضلاب برای پی بردن به فرسودگی یا سلامت شبکهی آب خانههای ما ارائه میدهد. او همچنین ارزیابی خودش را از کنتورهای موجود در شهرستان خوب اعلام میکند و میگوید اگرچه مطلوب نیستند اما هنوز چندان معیوب هم نشدهاند.
آنچه مي خوانيد گفتگوي خبرنگار فرصت است با مهندس توكلي رئيس اداره آب و فاضلاب شهرستان. او كه از میان 80 شهر و 28 شهرستان به عنوان مدیر نمونه انتخاب شده، این موفقیت را در درجه اول ناشی از ترتیب اثر دادن به موقع به درخواستهای مردم و توجه به مشکلات آنها میداند و همچنین پرسنل خوب تحت مدیریتش و پشتیبانی های خوب ستاد در استان را نیز از جمله عوامل مؤثر در این انتخاب معرفی میکند.
هر 4 نفر 18 متر مکعب
از این به بعد قبضهای آبتان را خوب بررسی کنید و ریز و درشتش را بخوانید. به گفتهی مهندس سعید توکلی یک میزان متوسط مصرف برای یک خانوادهی 4 نفره منظور شده و به مشترک اعلام میشود. هر خانوادهي4 نفره در طول یک ماه باید در حد 18 متر مکعب آب مصرف کند.
کوشکِ بی دغدغه
شبکه آبرسانی کوشک کاملاً به روز است و تنها شهریست که هیچ دغدغه ای از این بابت ندارد.
چهار سال پیش که بنده حقیر آمدم، کوشک فقط 100 تا انشعاب آب داشت و مابقی تحت مدیریت شبکهای شورای آب بود که ما با یاری خداوند و بعد فرمانداری وقت و همکاری شایستهی شهرداری که جای تقدیر دارد در طول یک سال یک شبکه نو به طول 35 کیلومتر و با هزینهای بالغ بر 700 میلیون تومان از منابع جاری و دولتی احداث شد و این تعداد مشترک را به 3000 تا افزایش دادیم. حالا 98 درصد از شهروندان کوشکی تحت پوششند و 2 درصد باقیمانده هم تا پایان سال به شبکه می پیوندند.
دغدغههای آقای مدیر
بزرگترین دغدغهی مهندس توکلی فرسودگی شبکه فاضلاب شهرستان است. شبکهی فاضلاب خمینی شهر از قدیمیترین شبکههای ایران است و تقریبا هم سن اصفهان، لذا معضلی که اصفهانیها با آن روبرو هستند گریبان ما را هم گرفته است، شبکه به دلیل گازهای تولیدی فاضلاب خورده شده و از بین رفته البته نقاط خطرناک مثل خیابان ولی عصر و بلوار شهید منتظری و کوچه دباغی که چند بار ریزش داشته اند، شناسائی شده و بازسازی انجام گردید. تعمیر و اصلاح کل شبکه نیاز به اعتبارات بزرگ دارد و اگر سالانه 4 تا 5 میلیارد تومان اعتبار تأمین شود تا 15 الی 20 سال آینده بازسازی کامل میشود و با توجه به اینکه ما از مصالح خوب استفاده میکنیم تا 50 سال عمر مفید دارند.
یکی دیگر از دغدغههای مهم ما شبکه جمعآوری روانآبها در خمینیشهر و درچه است که سال گذشته باعث پسزدگی چند تا فاضلاب در خانهها و معابر شد، بروز این مشکل غیر از خسارتی که به شبکههای فاضلاب میزند ما را هم شرمنده مردم میکند برای همین از شهرداری تقاضا داریم برای دفع آبهای سطحی تدبیری بیندیشد که این آبها به شبکهفاضلاب سرازیر نشوند چرا که هر گرفتگی به غیر از اینکه فرسودگی شبکه را به دنبال دارد نزدیک به یک میلیون تومان هزینه بر میدارد.
سال آینده قرار است چهکار کنیم؟
توسعه شبکه فاضلاب خمینیشهر و درچه را شتاب میدهیم، به شهرکهای برق و الکترونیک، مواد غذائی، باغ فردوس و کشتارگاه آب میرسانیم و از همه مهمتر خط انتقال فاضلاب خمینیشهر به تصفیه خانه شاهینشهررا که حدود 12 کیلومتر است اصلاح آن را آغاز میکنیم چرا که این خط علاوه بر فرسودگی، طول عمر دوران طرحش تمام شده و لازم است خطی قطورتر با برآورد هزینهی 10 میلیارد تومان جایگزین شود.
خمینیشهریها کم مصرفند یا پر مصرف؟
خیلی متفاوت هستند، اگرچه مشترکین پرمصرف کمند اما همین تعداد کم، مصرف بسیار بالائی دارند، مقدار آب مصرفی کل شهرستان 700 لیتر در ثانیه است که برابر با متوسط استانی و البته رو به رشد است و باید کنترل شود.
هدفمندی یارانهها
طرح هدفمندی یارانهها را نیاز کشور و همچنین مقدمهای بر درست مصرف کردن است و امیدواريم که این طرح محل تأمین اعتباری برای اصلاح زیرساختهای شهر بشود. البته این طرح روی حق انشعابات تأثیری نگذاشته بلکه تنها آببها را با شیب ملایم در مصرف بالا برده است.
حق انشعاب چقدر است؟
در حال حاضر100 درصد از جمعیت خمینیشهر درچه و اصغرآباد و 98 درصد از کوشکیها تحت پوشش شبکه آب اداره آب و فاضلابند، همچنین 85 درصد از خمینیشهریها و 30 درصد از جمعیت درچه نیز تحت پوشش شبکهی فاضلاب این اداره میباشند، شهرکوشک و روستای اصغرآباد نیز در حال گذر از مرحله مطالعهاند و در انتظار تأمین اعتبار. هر یک از شهروندان که تقاضای انشعاب آب و فاضلاب داشته باشند اداره با استعلام از شهرداری و اخذ تأئید از جانب آنجا و همچنین پس از اخذ حق انشعاب از متقاضی ظرف یک هفته اقدام به نصب و راه اندازی شبکه مینماید.
حق انشعابها از زمان دولت نهم تا کنون فقط تغییرات جزئی داشتهاند. هم اكنون حق انشعاب آب یک باب واحد مسکونی در خمینیشهر برابر با 200 هزار تومان است و حق انشعاب فاضلاب برابر با 70 درصد آن یعنی 140 هزار تومان و در کوشک و درچه و اصغرآباد حق انشعاب آب 170 هزار تومان و فاضلاب 119 هزار تومان در نظر گرفته شده که البته به این میزان باید هزینهی نصب و آماده سازی را که متناسب با قطر کنتور و سیفون متفاوت است اضافه کرد.
از مردم میخواهم....
-برای احداث بنا روال اداری را طی کرده و طبق قوانین پیش بروند.
-در مصرف صحیح آبی که به زحمت تامین و توزیع میشود بکوشند و در این راستا از شیرها و دوشهای کاهندهای که وارد بازار شده استفاده کنند.
-آب باران را به شبکه فاضلاب هدایت نکنند تا نه به شبکه آسیبی برسد و نه کفران نعمتی انجام بگیرد.
-ما را از نقطه نظرات، انتقادات و پیشنهادات خود از طریق شماره تماس 122 مطلع سازند.
از شهرداری خمینی شهر در خواست دارم...
تعاملمان با مسئولان خوب است فقط از شهرداری تقاضا داریم که بستری فراهم کند تا انشعابات فاضلاب بدون استعلام از شهرداری انجام بشود. از شهرداری درچه هم تشکر میکنم که این امکان را به خوبی فراهم آورده است.
فشار آب خمینیشهر
فشار شبکهآب شهرستان مناسب است مخصوصاً شهرک منظریه که از فشار بسیار خوبی برخوردار است اما شهروندان توجه داشته باشند خیلی وقت ها هم علت افت فشار به تأسیسات داخلی خانه برمیگردد، ممکن است لولهها ضعیف شده و یا مثلا لولههای آب گرم گچ گرفته باشند اما در کل آنچه باید عوض شود تفکر ماست و مصرفمان که باید درست و بهینه باشد.
بوی نامطبوع پارک دستگرد
در فصل سرما که این بوی نامطبوع وجود ندارد اما برای بوزدائی در فصل گرم موادی را در محیط منتشر خواهیم کرد اما در اصل 12 کیلو متر خط انتقال شبکه فاضلاب به تصفیهخانه شاهین شهر باید اصلاح شود که آن هم مستلزم تأمین اعتباری 10 میلیاردی است و از آنجا که این اعتبار از اعتبارات ملی- استانیمیباشد باید از طریق نماینده شهرستان پی گیری شود که در صورت تأمین اعتبار این مشکل تا 5 سال آینده حل خواهد شد.
منبع آب خیابان امیر کبیر
این منبع اگرچه خارج از مدار است و کاربری ندارد اما تخریب نمیشود بلکه می تواند در نقش یک نماد همین جا بماند مخصوصاً که اکثرا این منطقه را به همین نام میشناسند. قابل ذکر است این منبع که عمری به اندازه انقلاب اسلامی دارد در شکل و اندازه بینظیر است و فقط موارد مشابهی در مناطق کویری دیده شده است.
ویژگیهای ما
مردم شهرستان بسیار پیگیرند و جلوتر از ما حرکت میکنند، هنوز خانه را بنا نکرده در پی انشعاباتشان هستند و این ما را بیشتر به حرکت وامیدارد. همچنین در مورد وجوهی که در قبال ارائه خدمات باید به اداره بپردازند به موقع اقدام میکنند.
ساخت و سازهای غیر مجاز
روزانه 6-5 مورد متقاضی انشعاب داریم که ساخت و ساز غیر مجاز داشتهاند البته بیشتر در منطقهی جویآباد جدید و دستگرد. برای حل این مشکل به نظر من باید زمینه توسعه طرح مسکن مهر فراهم شود و همچنین قانون منع تغییر کاربری اراضی کشاورزی با جدیت اعمال گردد.
اما چاره حل مشکل باغات خمینی شهر که یک زمانی تامین کننده میوه استان بود و حتی مرزهای استان را هم درمی نوردید این است که از صرفاً جایگاه تفریح شدن تغییر پیدا کرده و به سمت تبدیل به باغات مثمر حرکت کند. مهندس توکلی این را تنها راه نجات باغات شهرستان میداند و معتقد است که نمیتوان متولی خاصی برایش تعریف کرد و نیازمند یک حمیت ملیست.
تابستان 90 جیرهبندی داریم؟
با توجه به خشکسالیهای اخیر و احتمال مواجهه با کمآبی در فصل گرما دو تا مخزن ذخیره آب در دست احداث داریم و همچنین در حال تقویت ایستگاه پمپاژ آب هم هستیم و انشااله با جیره بندی آب مواجه نخواهیم شد اما برای بهتر کنار آمدن با این مشکل غیر از اینکه باید مصرفمان را کنترل همگی باید دست به دعا برداریم و از درگاه خداوند طلب نزول رحمت کنیم.
حرف آخر
از مردم خوب شهرستان تشکر ویژه دارم، اداره آب و فاضلاب خیلی وقتها تردد را مختل میکند اما مردم به خوبی همکاری کرده و تحمل میکنند نمونهاش همین چند وقت پیش بود که در خیابان ولی عصر کار میکردیم و ناگزیر شریان اصلی شهر را بسته بودیم همچنین از مسئولین و کارکنان فرمانداری و شهرداریها که به خوبی در حل مشکلات با ما همکاری میکنند سپاسگزارم.