راه های حفظ زیبایی در طب سنتی

ارسال در سایرعناوین

 

teb-sonnatiمقوله زیبایی و اهمیت آن در حیات بشر بر کسی پوشیده نیست. تا جاییکه حافظه تاریخ یاری می کند، انسانها همیشه به دنبال زیباتر بودن و حفظ زیبایی ظاهری بودهاند. متون دینی با تأیید این غریزه آدمی و با جمله معروف «ان ا... جمیل و یحب الجمال» مهر تأییدی بر زیبادوستی و زیباخواهی انسان نهاده و او را به داشتن ظاهری آراسته و پیراسته تشویق نموده است.

مسلماً در حفظ زیبایی ظاهری پرداختن به رشد و تقویت موهای سر و ابرو و مژه از اهمیت بسزایی برخوردار است و در تاریخ بشر قدمت چند هزار ساله دارد تا آنجا که مثلاً وسایل آرایشگری و نوشتجات حاوی ترکیبات گیاهی و معدنی مقوی موی سر و ابرو مربوط به حدود هفت هزار سال قبل در کاوشهای مصر باستان به دست آمده است. استفاده از انواع تقویت کننده های رشد مو و حالت دهنده های مو و اجرای انواع مدلهای مو که سبب افزایش زیبایی ظاهری می شود نمونه هایی است از تلاش بشر برای رسیدن به آرزوی زیبایی. در منابع طب سنتی ایران زمین نیز به این نیاز فطری به خوبی پرداخته شده به گونهای که مثلاً از چهار جلد کتاب قانون بوعلی سینا یک جلد متعلق به امراض پوست و مو و درمان آن و ارائه روشهای زیبایی و فرمولهای ماسک صورت و روغنهای تقویت مو و ... می باشد.
در شریعت اسلام نیز به زیبایی اهمیت خاصی داده شده، به گونه ای که در متون فقهی- حقوقی، از بین بردن موی سر یا صورت مرد به گونه ای که دیگر نروید و همچنین از بین بردن موی سر زن به طوری که رویش مجدد نداشته باشد، مشمول دیه کامل – به اندازه  دیه قتل- خواهد بود و به همین ترتیب برای از بین بردن موهای ابرو و مژه احکام خاص و سختگیرانهای وجود دارد.
با این مقدمه در این مقال به ارائه روشها و راهکارهایی پرداخت می شود که در تقویت موی سر و ابرو و مژه تأثیر بسزا و آزموده ای دارد و به راحتی قابل اجرا می باشد. لازم بذکر است در بیان مطالب این بخش به سهل الوصولترین و کارآمدترین موارد مختصراً اشاره می شود به گونه ای که همگان را به کار آید تا به زیبایی ظاهری خود بیفزایند. گرچه «نه همین لباس زیباست نشان آدمیت» و ای بسا به فرموده مولایم اسدا الغالب علی ابن ابیطالب (ص) «فالصوره صوره انسان و القلب قلب حیوان». امید که پرداختن به صورت قلبمان و نگاشتن نقش زیبایی در درونمان مورد غفلت نباشد.
به طور کلی رشد و سلامت موها به عواملی نظیر تغذیه مناسب، رعایت بهداشت مو و تمیز نگه داشتن پوست محل رویش مو و فعالیت منظم غدد چربی اطراف ریشه مو بستگی دارد و عواملی همچون افزایش سن، شوکهای عصبی، ناراحتی روحی و غم و غصه، عفونتهای موضعی، کمخونی و کمبود مواد ویتامینی و کلاً فقر غذایی و ضعف عمومی بدن و حتی عوامل ژنتیکی و ارثی از علل شایع ریزش مو محسوب می گردد.


جهت رشد بهتر موها و جلوگیری از ریزش آن رعایت مواردی ضروریست از جمله:
- افراط در شستشوی موها منجر به تشدید ریزش میگردد. فلذا لازمست از شستشوی زیاد با شامپو یا صابون پرهیز نمود.
- حتی المکان از فشارهای عصبی- روانی بکاهید چرا که بیشترین علت ریزش مو معمولاً فشارهای عصبی است.
- غذاهای حاوی ویتامینها و خصوصاً آهن در رشد مو تأثیر فراوان دارد و از عواملی که به ریزش مو می انجامد کمبود آهن در رژیم غذایی روزانه است. حتی الامکان در رژیم غذایی روزانه استفاده از انواع ویتامینها و املاح معدنی را مدنظر قرار دهید و با اصلاح تغذیه خصوصاً حذف سرخکردنیها و غذاهای چرب و استفاده بیشتر از اغذیه سالم و بهداشتی به رشد بهتر موهایتان کمک کنید.
- انجام ماساژ و مالش ملایم در محل رویش مو و برس کشیدن ملایم و مرتب منجر به تسریع خونرسانی ریشه مو شده و با تقویت پیاز مو رشد آن را تضمین می نماید.
- قبل از استفاده از هر نوع شامپو بهتر است آن را با کمی آب رقیق کرد.
- استفاده از رنگهای شیمیایی، فرکردن و صاف کردن مو -خصوصاً وقتی که موها خشک هستند- باعث شکنندگی و آسیب پذیری بیشتر مو می شود.
تعدادی از فرآوردههای دارویی طب سنتی که ضد ریزش مو بوده و در رشد بیشتر و پرپشت شدن موها اثر دارد، به قرار ذیل به محضر خوانندگان محترم ارائه می گردد.


1- از جمله فرآوردههای مؤثر، روغنهایی هستند که از مغزهایی مثل مغز گردو، مغز بادام و مغز فندق و دانه هایی مثل آفتابگردان به دست می آید. روغن برگ مورد، روغن بادام تلخ، روغن مغز گردو، روغن زرده تخم مرغ، روغن جوانه گندم، روغن نخود، روغن هفت مغز (گردو، بادام، فندق، پسته، بادامزمینی، کنجد و نارگیل) از جمله مؤثرترین روغنهای گیاهی در رویش موها و جلوگیری از ریزش آن می باشد. به عنوان نمونه طرز تهیه روغن نخود به شرح ذیل است: 50 گرم نخود خام را کوبیده در 2 لیوان آب جوشانده تا 1 استکان باقی بماند. 1 استکان روغن زیتون یا روغن کنجد اضافه کرده به ملایمت جوشانده تا همه آبها تبخیر شده، روغن بماند. روزی یک بار به موضع ریزش مو - پس از تمیز کردن- محل ماساژ داده شود.


2- از ساده ترین روشها جهت تقویت پیاز مو و رفع چربی اطراف آن استفاده از سفیده تخم مرغ خام است. به این صورت که سفیده را آن قدر به هم بزنید تا کمی سفت شود سپس به پوست سر یا ابرو مالیده، صبر کنید تا خشک شود و آن را بشویید. همچنین ترکیب پانصد گرم سدر، چهارصد گرم مورد و یک گرم حنا همراه سرکه خانگی و روغن زیتون جهت رفع چربی و شوره سر و تقویت رشد موها بسیار مجرب و آزموده است.


3- از دیگر فرآورده ها می توان به عصاره پوست سبز و برگ گردو اشاره کرد که طرز تهیه آن بدین شرح است: 30 گرم پوست تازه و سبز گردو همراه با 20 گرم برگ تازه و سبز گردو را ریز ریز کرده در مقداری آب جوشانده تا عصاره غلیظی حاصل شود. آن را درون صافی پارچهای ریخته با فشار عصارهگیری کرده، این افشره را با 1 قاشق سوپخوری روغن کنجد، درون ظرف شیشهای تیره رنگ و درب دار ریخته و خوب هم زده روزی 2 بار به ابرو و مژهها مالیده، پس از چند ساعت شسته شود.


4- از تقویت کنندههای دیگر در رشد موها میتوان عصاره جوانه گندم را نام برد.
طرز تهیه: 50 گرم جوانه گندم تازه را ریز ریز کرده در مقداری آب گرم چند ساعت بماند تا کاملاً خیس شود. سپس آن را درون مخلوط کن به خوبی به هم بزنید. حال نصف لیوان شیر و 1 قاشق غذاخوری عسل به آن اضافه کرده باز مخلوط شود سپس از صافی پارچهای عبور داده عصارهگیری کرده روزی 2-1 بار روی پوست ابروها ماساژ دهید.


5- استفاده از سرمه های گیاهی تقویت کننده و پرپشت کننده ابرو و مژه هم از قدیم الایام مرسوم بوده که در این مقال به نمونهای اشاره می شود: 75 گرم سیاهدانه، 25 گرم دانه اسفند و 25 گرم تخم شاهی را نیمکوب کرده، درون ظرف فلزی درب دار ریخته به ملایمت حرارت داده تا کاملاً سوخته و خاکستر شوند. سپس دوده اطراف در و دیواره ظرف را جمع آوری کرده با 15 گرم پودر دارچین مخلوط کرده به عنوان سرمه مژه استفاده نمایید. خاکستر باقیمانده را نرم کرده همراه روغن بادام تلخ به خوبی مخلوط کرده به ابروها ماساژ دهید. سرمه های دیگری مثل سرمه کندر، سرمه فندق، سرمه نارگیل، سرمه کنجد و سرمه مغز استخوان گاو نیز از سرمه های مشهور طب سنتی است که به لحاظ رعایت اختصار از پرداختن به آن صرف نظر شد.