بررسی اتفاق نوظهور قرارهای فیس بوکی/2
کارشناس ارشد جامعهشناسی گفت: برنامههای مناسبی را برای جوان طراحی نمیکنیم و مهمتر اینکه اجرای آن را به خودجوان نمی سپاریم،در نتیجه به سمتی می رود که دیگران می خواهند.
به گزارش خبرنگار برنا این روزها این دو کلمه را فراوان شنیدهایم:" قرارهای فیس بوکی" نوعی از ارتباطهای پنهانی در لایههای مجازی اجتماع که افراد را با هدفی مشترک در فضایی دور هم جمع می کند. قرار فیس بوکی برای آب بازی یکی از مصادیق این نوع ارتباط است که البته حواشی بسیاری را به دنبال داشت و به سوژه خبرگزاریها و رسانههای داخلی و خارجی تبدیل شد. در این راستا و به این بهانه برنا سراغ از کارشناسان و صاحب نظران گرفت تا در ابتدا به این نوع قرارها از دیدگاه اجتماعی و روانشناختی بپردازد و در قدم بعدی راهکارهایی برای برخورد مناسب با این نوع از پدیدههای اجتماعی که می توانند در جای خود آسیب زا یا مفید باشند ارایه کند.
فرهاد طهماسبی، کارشناس ارشد جامعه شناسی، عضو هیات علمی دانشگاه های لرستان درباره این موضوع به خبرنگار برنا گفت: شبکههای اجتماعی و تکنولوژهای تازه ای که در فضای اینترنت وجود دارند پاسخ به نیازهای امروزی بشر هستند. البته نحوه استفاده از تکنولوژی در جامعه باید بومی سازی شود. دستگاههای دولتی و متولی وارد کار شوند و برای مثال بحث شبکه ملیای که مطرح کردند را پییگیری کرده و به روابط اعضای جامعه در فضای مجازی سرو شکل بدهند.
وی در ادامه افزود: این نوع از روابط لجام گسیخته در فضای مجازی به این شکل با فرهنگمان سازگاری ندارد و باعث می شود بیشتر از این که از منافع این تکنولوژی بهره مند شویم گاه بیشتر از مضرات آن ضرر بینیم. بخشی از ماجرا این است و بخشی دیگر این است که نمی توانیم این مساله را پنهان کنیم، برای مثال بهتر این است که فکرکنیم شبکههای اجتماعی مثل فیس بوک و توییتر و امثال این وجود ندارند یا اینکه به این فکر کنیم که وجود دارند و در پی راهی مناسب برای مقابله با آنها باشیم. معتقدم بهتر است در قالبهای آموزشی در مورد این شبکهها دورههایی را برگزار کنیم. نحوه استفاده و کاربرد این شبکهها را در راستای هنجارهای جامعه به نسل جوان یا حداقل به کسانی که در ادارههای دولتی کار می کنند آموزش بدهیم تا بعدها درگیر مسایل انحرافی این نوع شبکه ها نشوند.
وی با بیان اینکه این نوعی از آگاه سازی و فرهنگ سازی است، توضیح داد: قرارهای فیس بوکی یا قرارهای فضای مجازی می توانند تاثیرهای منفی هم داشته باشند و البته بخشی از این تاثیرات سیاسی است. درست است که عدهای می گویند این نوع قرارها علیه امنیت ملی نیستند، اما اگر مقداری در این مساله عمیق تر شویم می بینیم در جاهایی کسانی هستند که با انقلاب و کشورمان دشمنی دارند، قصدشان ضربه زدن به کشور است و بنابراین از هر جنجالی که بتوانند در این جهت بهره می گیرند. بنابراین به جای اینکه انفعالی عمل کنیم باید فعال عمل کنیم.
رییس گروه کارشناسان اجتماعی استانداری لرستان تصریح کرد: در حال حاضر در بحث وبلاگها ارتش سایبری که با کمک دستگاههای دولتی فعال است توانسته در فضای وبلاگ نویسی در راستای اهداف کشور و انقلاب فعالیت کند. چرا در مورد شبکههای اجتماعی چنین مواردی را نداریم و آموزشهای لازم را به مردم ارایه نمی کنیم.
وی خاطرنشان کرد: البته همه مساله این نیست و بخشی از این ماجرا به خودمان مربوط می شود. این ما هستیم که برنامههای مناسبی را برای نسل جوان طراحی نمی کنیم و مهمتر اینکه اجرای آن را به خودجوان نمی سپاریم تا با سلیقه و میل خود آن را اجرا کند. برنامههای کلیشهای و از پیش تعیین شده خود را به خورد آنها می دهیم و بنابراین طبیعی است که بخشی از جامعه با سلیقه ما که بر جامعه حاکم هستیم یکسان نباشد و در نتیجه جوان به آن سمتی برود که دیگران برای او طراحی کردهاند، دیگرانی که دغدغه نگهداری از ارزشها و اهداف این کشور و انقلاب را ندارند.
بعد همه چیز را به گردن این افراد می اندازیم و می گوییم اینها مقصر هستند. نباید بگوییم جوانی که قرار فیس بوکی می گذارد مقصر است. برخی از افرادی که در قرار آب بازی شرکت کرده بودند محجبه بودند؛میخواهم بگویم این جور نیست که همه این افراد ضد ارزشهای جامعه باشند. باید در این زمینه کار کنیم، به نسل جوان آموزش بدهیم و برای او اوقات فراغت سالم ایجاد کنیم. اما ایجاد نمیکنیم. چه ایرادی دارد اگر مراسم آب بازی را به صورت غیر مختلط برگزار کنیم و اصلا برای چنین تفریحی فضایی در نظر بگیریم.
وی در آخر با اعلام اینکه بعضی از دردها به خودمان و کمبودهایمان مربوط می شود گفت: فرصت را در اختیار آنهایی که نباید می گذاریم. باید برای فراهم کردن اوقات فراغت سالم و دلخواه برای جوانان تلاش کنیم و فکر می کنم با تکنولوژی نمی شود مبارزه کرد. من می پرسم مگر فیس بوک و توئیتر فیلتر نیستند؟ حالا می پرسم پس چرا هنوز جوانان عضو این شبکهها هستند،چطور با هم تعامل دارند و قرار می گذارند؟ پاسخ این است که جوانان از فیلتر رد می شوند. صاحبان تکنولوژیهایی که فیلتر میشوند خودشان راه دسترسی به آن را حتی رایگان برای مخاطبانشان می فرستند؛ یعنی ورود به این فضا سخت نیست. تصور نکنیم که وقتی راه دسترسی به چیزی را ببندیم دیگر کسی نمی تواند وارد آن شود.