از هر چهار جوان یکی بیکار است/ به جای تعریف شغل بیکاری را تعریف کردهاند
فرارو- در حالی که معاون وزیر کار خبر از نزولی شدن نرخ بیکاری داده بود و محمود احمدینژاد وعده ریشهکنی بیکاری، حال یک نماینده مجلس اعتقاد دارد که از هر چهار جوان ایرانی یکی بیکار است.
به گزارش فرارو، علیرضا محجوب عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان این که هر سازمان و دستگاهی بنا به مصالح خود تعریف منحصر به فردی از بیکاری ارائه کرده است، گفت: «تنوع آمارهای اعلام شده از سوی این سازمانها به قدری است که امکان هر گونه تحلیل منطقی را از بین میبرد.»
محجوب که با خانه ملت، ارگان خبری مجلس شورای اسلامی گفتگو میکرد، گفت: «آنقدر از شغل تعاریف متعدد و متنوعی ارائه شده است که گاهی ما به ازای واقعی آن در میان جملهها و عبارتها گم میشود.»
این نماینده مجلس گفت: «برخی از سازمانهای به جای تعریف شغل، بیکاری را تعریف کردهاند.»
دبير كل خانه كارگر ادامه داد: «مرکز آمار ایران اعلام کرده نرخ بیکاری در کشور حدود ۹.۸ درصد است، در حالی که دیگر منابع دولتی این شخص را بیشتر از ۱۰ درصد هم برشمردهاند.»
محجوب گفت: «سرشماری نمونهای ۶ ماه اول سال گذشته نیز از آمار بیش از ۱۴ درصدی بیکاری در کشور خبر میدهد.»
این نماینده با بیان اینکه محاسبه نرخ بیکاری با توجه به سن افراد بیکاری در نظر گرفته میشود گفت: «بر این اساس باید گفت که آمار بیکاری در میان جوانان کشور در شرایط کنونی بیش از ۲۲.۳ درصد است.»
وی تأکید کرد: «در میان جوانان کشور از هر چهار نفر یکی بیکار است و این موضوع نگرانی کارشناسان اجتماعی و اقتصادی را برانگیخته است.»
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان این که آمار و ارقام درست و متقن درباره نرخ بیکاری در کشور وجود ندارد، نتیجه گرفت که امکان هر نوع برنامهریزی دقیق و حسابشده برای برطرف کردن این مشکل دو چندان دشوار است.
ریشه کنی بیکاری به سبک دولت دهم
محمود احمدینژاد در آخرین گفتوگوی تلویزیونی خود نسبت به کاهش بیکاری و حتی بنا به تعبیر بعضی از مقامات استانداری، ریشهکنی بیکاری طی سال پیش رو ابراز امیدواری کرده بود.
محمود احمدینژاد در آن گفتوگوی تلویزیونی اظهار داشت: «بيكاري جوانان و اينكه افراد نتوانند شغل مناسب شخصيت و شان خود پيدا كنند، پذيرفتني نيست. سال گذشته ركورد شكسته شد و يك ميليون و 700 هزار شغل ايجاد شد و پيشبيني ما براي امسال ايجاد 5. 2 ميليون شغل است كه اگر همين روند را دو سال انجام دهيم بساط بيكاري از كشور جمع ميشود».
با این حال در صحت ایجاد یک میلیون و هفتصد هزار شغل در سال گذشته تردیدهای جدی وجود دارد. پیش از این هم وزیر کار چنین نرخی را اعلام کرده بود. وی گفته بود تا پایان بهمن 89 یک میلیون و ششصدهزار شغل ایجاد شده است. او همچنین با اعلام نرخ بیکاری، گمانه ریشهکنی بیکاری را مطرح کرده بود.
اما اظهارات وزیر کار مورد انتقاد نمایندگان قرار گرفت. از جمله جمشید انصاری با تاکید بر این که مرجع رسمی اعلام نرخ بیکاری بانک مرکزی یا مرکز آمار است، نرخ وزیر کار را بیاعتبار خواند.
این عضو فراکسیون اقتصادی درباره میزان شغل ایجادشده نیز گفت: «من زیاد در جریان این آمار نیستم، چرا که گزارشهای رسمی هنوز منتشر نشده است». گزارشهای رسمی درباره نرخ رشد اقتصادی سال 87 و 88 تازه همین دیروز اعلام شد. نرخ رشد اقتصادی سال 87 به گفته معاون بانک مرکزی بسیار اندک و به گفته خبرگزاری فارس نزدیک نیم درصد بوده است. وی میگوید در سال 88 نرخ رشد چیزی حدود 3.5 درصد و بدون احتساب نفت 4.3 درصد بوده است.
یکی دیگر از مسائلی که همواره آمار دولت از بیکاری را به چالش میکشد، تعریف دولت از بیکاری است. دولت بر اساس تعریف سازمان جهانی کار یک تا دو ساعت اشتغال در هفته را برای شاغل بودن فرد کافی میداند، اما بسیاری معتقدند این تعریف با شرایط ایران سازگار نیست.
علی لاریجانی در این زمینه گفته بود: «کسی که در هفته یک روز کار میکند واقعاً شاغل نیست و باید شغلی براساس تعریف قانون اساسی داشته باشد».
در واکنش به همه این حرفها بوده است که محمود احمدینژاد نیز در ماه گذشته دستور تهیه تعریف بومی از اشتغال را داده است. حاج اسماعیلی نماینده سابق کارگران در هیئت حل اختلاف، به خبرگزاری مهر گفته است: «هم اکنون می توان گفت بیش از 80 درصد کارگران کشور که مشمول قانون کار هستند در هفته نیاز به بیش از 60 ساعت کار دارند تا بتوانند معیشت خود را تامین کنند در غیر اینصورت آنها با مشکلاتی در تامین هزینه های خود مواجه خواهند بود».