12 قدم، روشي براي رهايي از اعتياد است نه اصولي براي يك مكتب اعتقادي خاص
در شماره 43 به نقل از نماينده شهرستان در مجلس، خبري درج كرديم با اين تيتر كه « بارها نسبت به فعاليت گروههايي تحت عنوان 12 قدم هشدار دادم.»
اين خبر با انتقادات فراوان اعضا و مسئولان انجمن معتادان گمنام روبرو گرديد و آنها مراجعات فراواني به دفتر نشريه و ظاهراً به شخص نماينده محترم داشته اند. در همين رابطه، مسؤول اطلاع رسانی و روابط عمومی انجمن NA با مراجعه به دفتر نشريه مطلب ذيل را در توضيح اين انجمن و روش هاي آن ارائه داده و خواستار درج آن شد. او به دیدار با نماینده اشاره کرد و بیان داشت که نماینده در توضیح مطلبی که درباره 12 قدم گفته بود به آنها گفته که منظور من انجمن NA نبوده است.
در هر حال، متن ذيل كه توضيحي است در خصوص انجمن معتادان گمنام درج مي گردد.
فرصت اين متن را بدون ارائه نظر سلبي يا ايجابي و براي تضارب آراء منتشر مي كند و البته بزودي در اين خصوص به بررسي آسيب شناسانه اين روش ها خواهد پرداخت.
معتادان گمنام (NA)، انجمن بین المللی، غیر انتفاعی و مردم نهاد است. NA در سال 1953 توسط تعدادی از معتادان در حال بهبودی و با هدف نجات معتادان تأسیس شد، و اکنون در اکثر کشورهای جهان از جمله کشورهای اسلامی فعال است و اعضای انجمن معتادان گمنام با بکار گیری اصول روحانی دوازده قدم NA، چگونگی زندگی بدون مصرف مواد مخدر را تجربه کرده و این تجربه را به رایگان به یکدیگر انتقال می دهند تا عوارض و نا بسامانی هایی که در اثر اعتیاد در زندگیشان بوجود آمده را بهبود بخشند.
تاریخچه معتادان گمنام در ایران
انجمن معتادان گمنام ایران از سال 1369 فعالیت خود را آغاز نمود و پس از وقفه ای در مرداد ماه 1373 فعالیتش را از سر گرفت. هم اکنون در هفته بیش از 18هزار جلسه بهبودی (NA) در قالب 3921 گروه در سراسر کشور برگزار می گردد. معتادان گمنام در سطح جهان، با جمعیتی بیش از 5/1میلیون و در ایران بالغ بر 350 هزار عضو به عنوان یک NGO خوشنام و معتبر شناخته شده و از جایگاه ویژه ای برخوردار است. NA در تاريخ 17/2/86 تحت شماره 21065 با نام انجمن معتادان گمنام ايران در اداره ثبت شركت ها به ثبت رسيده و آگاهي تأسيس آن در روزنامه رسمي شماره 18120 مورخه 26/2/86 درج گرديد.
تاریخچه معتادان گمنام در استان اصفهان
معتادان گمنام، از دیماه 1377 فعالیت خود را با تعداد انگشت شماری از اعضای در حال بهبودی در اصفهان آغاز نمود و از همان ابتدا با همکاری مسئولین شهر جلسات به صورت مرتب برگزار گردید. اعضای در حال بهبودی انجمن معتادان گمنام در این استان 1300جلسه در قالب 400 گروه برگزار می نمایند. انجمن معتادان گمنام در استان جمعیتی حدود 23500 عضو در حال بهبودی دارد که که 400 نفر از آنان بانوان هستند.
اعضای انجمن معتادان گمنام چه کسانی هستند؟
هر فردی که مایل باشد مصرف مواد مخدر را قطع کند، می تواند عضوی از انجمن معتادان باشد. عضویت رایگان بوده و محدود به مصرف ماده مخدر خاصی نمی باشد. کسانی که احساس می کنند با مواد مخدر چه انواع قانونی و چه غیر قانونی مشکل دارند می توانند به جمع ما بپیوندند. تمرکز بهبودی در NA بر روی بیماری اعتیاد است نه یک ماده خاص. (از نظر ما الکل هم نوعی ماده مخدر است.)
گمنامی در NA چیست؟
گمنامی یکی از عوامل اصلی و اولیه بهبودی اعضای انجمن معتادان گمنام می باشد. اصل روحانی گمنامی، باعث می شود تا معتادان بدون ترس از ممانعت های اجتماعی و قانونی، در جلسات شرکت کنند. این برای معتادی که قصد دارد برای اولین بار در جلسات شرکت کند، مسئله مهمی است. همچنین، گمنامی، فضای یکسانی را در جلسات به وجود می آورد. گمنامی باعث می شود افراد هیچگونه تمایزی از نظر تحصیلات، دارایی و شرایط اجتماعی نسبت به سایر اعضا نداشته باشند و هیچ عضوی در هر شرایطی بیشتر یا کمتر از عضو دیگر نباشد.
جلسات معتادان گمنام چیست؟
روش اصلی بهبودی در NA باور بین برنامه و ارزش درمانی کمک یک معتاد به معتاد دیگر است. اعضا در جلسات درباره تجربیات و نحوه بهبودیشان از مصرف مواد مخدر و بیماری اعتیاد، مشارکت می کنند. جلسات NA غیر رسمی است و در مکانی که توسط گروه اجاره می شود، برگزار می گردد و توسط اعضای انجمن اداره می شوند. هزینه برگزاری جلسات NA و سایر خدمات به طور کامل از محل کمک های داوطلبانه اعضای در حال بهبودی و فروش نشریات تأمین می گردد و این انجمن هیچگونه کمک مالی خارج از خود را نمی پذیرد. اکثر جلسات NA به صورت مرتب و هفتگی در زمان و مکان معینی (معمولاً در اماکن عمومی) برگزار می شود. اساساً دو نوع جلسه بهبودی وجود دارد:
1- جلسات باز که شرکت عموم در آن آزاد است.
2- جلسات بسته که مختص معتادان است.
جلسات در شکل و فرمهای متفاوتی برگزار می شود: مشارکت، سخنرانی، سؤال و جواب، موضوعی و در بعضی از جلسات نیز ترکیبی از این موارد می باشند. هدف همه جلسات فراهم کردن محیطی امن و مناسب برای بهبودی اعضا و انتقال پیام به سایر معتادانی است که هنوز در عذاب هستند.
NA چگونه کار می کند؟
قطع مصرف، اولین قدم ما در بهبودی است؛ فرقی نمی کند که چطور آن را انجام می دهیم. مسئله مهم، پاک شدن است. کمک معتادان به یکدیگر پایه و اساس NA است. اعضا به طور مرتب در جلسات، گرد هم جمع مي شوند تا درباره تجربياتشان در بهبودي صحبت كنند و در جلسات ما، همساني، اميد و مشاركت در جريان است. قلب NA وقتي درحال تپش است كه دو معتاد، بهبودي خود را با يكديگر در ميان بگذارند. هسته اصلي و قلب برنامه NA ، دوازده قدم است. اين قدم ها، مجموعه اي از رهنمون ها براي دستيابي عملي به بهبودي است. با دنبال كردن اين رهنمون ها و كار كردن صميمانه اعضاي با تجربه تر در قالب راهنما بطور فردي با اعضاي تازه وارد، آنها ياد مي گيرند كه چگونه پاكي خود را حفظ كرده و با مسائل روزمره زندگي خود روبرو شوند تا به مرور افرادي قابل قبول، مسئول و سازنده اجتماع خود باشند. انجمن معتادان گمنام، يك سازمان مذهبي و يا نماينده مكتب اعتقادي خاصي نيست. اين انجمن، اصول روحاني مانند: ايمان، صداقت، روشن بيني، فروتني و تمايل را به معتادان پيشنهاد مي كند تا در زندگي خويش مورد استفاده قرار دهند. نحوه استفاده عملي از اصول روحاني، خاص هر فرد است و توسط وي تعيين مي گردد. اعضا براي پيوستن به NA و پيمودن اين مسير معنوي شخصاً تصميم مي گيرند.
بهبودي در NA، يك درمان معجزه آسا نيست كه در يك مقطع زماني خاص صورت بگيرد، بلكه فرايندي است مداوم و شخصي. NA فضاي سالمي براي رشد است. اعضا با حركت در مسير بهبودي و زندگي به روال برنامه، به بيداري روحاني رسيده و زندگي را در غني ترين فرم خود تجربه مي كنند و به خاطر آنچه كه هستند سپاس گزارند تا بتوانند پيام رهايي از اعتياد فعال را به معتادان در حال عذاب برسانند.
برآورد اعضاي انجمن معتادان گمنام ايران
از آنجا كه بر مبناي اصول مبنا و اصل گمنامي، هيچ سابقه اي از حضور و شركت در انجمن ثبت و نگهداري نمي شود، برآورد كساني كه به انجمن معتادان گمنام آمده و نهايتاً، پاكي هاي طولاني مدتي را بدست آورده اند، مشكل است. تنها شاخص موفقيت ما رشد سريع تعداد گروه هاي انجمن در طول چند سال اخير و گسترش معتادان گمنام در نقاط مختلف كشور است. براساس تازه ترين برآوردها، NA ايران در حال حاضر، 18000 جلسه در هفته برگزار مي نمايد و طبق آخرين آمار بيش از 350 هزار نفر عضو در حال بهبودي دارد.
در سراسر دنيا مؤسسات خيريه و مراكز باز پروري معتادان وجود دارد كه برخي از آنها توسط انجمن معتادان گمنام تأسيس و راه اندازي شده اند و بعضي از اعضاي اين انجمن در آن مراكز به عنوان كارمند، مشاور و كارشناس مشغول به كار مي باشند اما صرف حضور اعضاي اين انجمن در اينگونه مراكز يا جمعيت ها به اين معني نيست كه به انجمن معتادان گمنام وابسته هستند. در عين حال معتادان گمنام در قالب يك انجمن، هيچ نظري در مورد اين مراكز و جمعيت ها ندارد. معتادان گمنام به گونه اي كاملاً واضح و غيرحرفه اي با بيماري اعتياد برخورد مي كند. NA بيمارستان، مركز درماني كلينيك سرپايي بيماران، كمپ هاي ترك اعتياد، خانه هاي بهبودي و يا هيچ تسهيلاتي كه مربوط به مؤسسات درماني باشد را ندارد. گروه هاي انجمن معتادان گمنام، درمان هاي حرفه اي، طبي يا خدمات روان درماني را ارائه نمي دهند. معتادان گمنام هيچ نظر يا فعاليتي در رابطه با ترك فيزيكي و سم زدايي معتاد را ندارد و هيچ گونه كمك مالي خارج از انجمن را تحت هر نامي (وام، بودجه، وقف و غيره) نمي پذيرد و هزينه هاي خود را از طريق كمك هاي داوطلبانه اعضاي خود تأمين مي كند. NA، صرفاً انجمني متشكل از معتادان در حال بهبودي است كه بطور مرتب در جلسات گردهم مي آيند تا به كمك يكديگر پاك بمانند.
چگونه با انجمن معتادان گمنام تماس بگيريم؟
شما مي توانيد سؤالات خود را در رابطه با نحوه ي فعاليت اين انجمن در ايران با آدرس و تلفن هاي ذيل در ميان بگذاريد:
دفتر مركزي انجمن معتادان گمنام ايران: تهران، خ مطهري، خيابان اورمان، كوچه زاهدان، پلاك41
تلفن 88140012- نمابر 88140013
org.www.nairan
اطلاع رساني و روابط عمومي استان اصفهان: 09133009810
قدم هاي دوازده گانه معتادان گمنام
1- ما اقرار كرديم كه در برابر اعتيادمان عاجز بوديم و زندگيمان غير قابل اداره شده بود.
2- ما به اين باور رسيديم كه يك نيروي برتر مي تواند سلامت عقل را به ما باز گرداند.
3- ما تصميم گرفتيم كه اراده و زندگي را به مراقبت خداوند، بدان گونه كه او را درك مي كرديم، بسپاريم.
4- ما يك ترازوي اخلاقي بي باكانه و جستجوگرانه از خود تهيه كرديم.
5- ما چگونگي دقيق خطاهايمان را به خداوند، به خود و به يك انسان ديگر اقرار كرديم.
6- ما آمادگي كامل پيدا كرديم كه خداوند كليه اين نواقص شخصيتي ما را برطرف كند.
7- ما با فروتني از او خواستيم كمبودهاي اخلاقي ما را برطرف كند.
8- ما فهرستي از تمام كساني كه به آن ها صدمه زده بوديم تهيه كرده و خواستار جبران خسارت از تمام آن ها شديم.
9- ما به طور مستقيم در هر جا كه امكان داشت از اين افراد جبران خسارت كرديم، مگر در مواردي كه اجراي اين امر به ايشان و يا ديگران لطمه بزند.
10- ما به تهيه ترازنامه شخصي خود ادامه داديم و هرگاه در اشتباه بوديم سريعاً به آن اقرار كرديم.
11- ما از راه دعا و مراقبه خواهان ارتقای رابطه آگاهانه خود با خداوند، بدان گونه که او را درک می کردیم شده و فقط جویای آگاهی از اراده او برای خود و قدرت اجرایی اش شدیم.
12- با بيداري روحاني حاصل از برداشتن اين قدم ها، ما كوشيديم اين پيام را به معتادان برسانيم و اين اصول را در تمام امور زندگي خود به اجرا در آورديم.
سنت هاي دوازده گانه معتادان گمنام
1- منافع مشترك ما بايست در رأس قرار گيرد. بهبودي شخصي به وحدت NA بستگي دارد.
2- در ارتباط با هدف گروه ما تنها يك مرجع نهايي وجود دارد، خداوندي مهربان كه به گونه اي ممكن خود را در وجدان گروه بيان كند. رهبران ما فقط خدمتگزاران مورد اعتماد ما مي باشند، آن ها حكومت نمي كنند.
3- تنها لازمه عضويت، تمايل به قطع مصرف است.
4- هرگروه بايست مستقل باشد به استثناي مواردي كه بر گروه هاي ديگر و NA دركل اثر بگذارند.
5- هر گروه فقط يك هدف اصلي دارد، رساندن پيام به معتادي كه هنوز در عذاب است.
6- يك گروه NA هرگز نبايست هیچ مؤسسه مرتبط و يا هر سازمان خارجي را تأييد و يا در آن ها سرمايه گذاري كند، يا نام NA را به آن ها عاريت دهد، مبادا مسائل مالي، ملكي و شهرت، ما را از هدف اصلي خود منحرف سازد.
7- هرگروه NA مي بايست كاملاً متكي به خود باشد و كمكي از خارج دريافت نكند.
8- معتادان گمنام بايست هميشه غير حرفه اي باقي بماند، اما مراكز خدماتي ما مي توانند كارمندان مخصوصي استخدام كنند.
9- NA تحت اين عنوان، هرگز نبايست سازماندهي شود، اما ما مي توانيم هيئت هاي خدماتي يا كميته هايي تشكيل دهيم كه مستقيماً در برابر كساني كه بدانها خدمت مي كنند مسئول باشند.
10- معتادان گمنام، هيچ عقيده اي در مورد مسائل خارجي ندارد و نام NA هرگز نبايست به مباحث اجتماعي كشانده شود.
11- خط مشي روابط عمومي ما بنا براصل جاذبه است تا تبليغ، ما لازم است هميشه گمنامي شخصي خود را در سطح مطبوعات، راديو و فيلم حفظ كنيم.
12- گمنامي، اساس روحاني تمام سنت هاي ما است و هميشه يادآور اين است كه اصول را به شخصيت ها ترجيح دهيم.