دیدگاه قدما درباره نحوه اداره شهرها
آنگونه که تاریخ گواهی میدهد تمدن اسلامی ایران، تمدنی پربار و غنی بودهاست که در دوران شکلگیری و شکوفائی خود، تلاش کرده تا ساحتهای مختلف حیات این جهانی بشر را تبیین کرده و به تعالی برساند تا در سایه این تعالی، انسان مستقر در کره خاکی، به تعالی آن جهانی برسد.
از این رو، دانشمندان و اندیشمندان این تمدن درصدد بودهاند تا زندگی بشر را در زمین بسامان کرده و با کشف و تبیین علل و عوامل پدیدهای طبیعی، تدبیر امور زندگی را روان سازند.
تدبیر منزل، سیاست مدن و... مؤلفههایی بودهاست که تمدن اسلامی درصدد تبیین آن برآمدهاست.
راههای سیاست مدن به معنای استراتژیها و روشهای لازم برای اداره بلاد و جامعه آنروز، یکی از دغدغههای همیشگی اندیشمندان و مسلمانان بودهاست. یکی از تلاشهای برجسته در این زمینه، کتاب آئین شهرداری است که در آن به تشریح روشهای اداره شهرها پرداخته شدهاست. نویسنده دانشمند آن محمد بن احمد بن قرشی معروف به ابن اخوه نویسنده قرن هفتم است. موضوع این کتاب حسبت است که در اصطلاح اداری –اسلامی، رسیدگی به کار بازار و کوی و برزن و خرید و فروش و منع از تقلبات کسبه و اصناف و کارهایی نظیر اینها مدنظر بودهاست. از لحاظ تشکیلات اداری جدید قسمتهایی از وظایف شهرداری محسوب میشود. عنوان اصلی کتاب«معالم القربه فی احکام الحسبه» است که در فارسی میتوان به آیین شهرداری ترجمه کرده در این شماره به وظایف نانوایان میپردازیم:
باید که محتسب(1) نان پزان و نانوایان را ملزم کند تا سقف تنور را بلند بسازند و (2)دودکشهای فراخ تعبیه کنند و نیز به هنگام تعمیر آتشخانه(3) را جارو کنند و ظروف را بشویند و تمیز کنند و با حصیری که دارای دو چوب آویزان بر تنور باشد بپوشانند، به هنگام خمیر گرفتن جامهای با آستینهای تنگ پوشند و دهان بند داشته باشند، زیرا چه بسا به هنگام عطسه و یا سخن گفتن از آب دهان و یا بینی او در خمیر میافتد. و برگریبانش دستاری سفید ببندد تا از قطرات عرق مانع باشد و نیز موهای ذراعین(4) را بسترد(6) تا در خمیر نیفتد، و چون به هنگام روز خمیر گیرد، کسی را نزد خود بگمارد که مگسپران به دست گیرد و مگسها را براند. محتسب باید بداند که نانوایان چیزهایی به آرد میآمیزند از قبیل زردچوبه و زعفران و مانند آنها تا نان گلی رنگ نماید و برخی نخود و باقالا میآمیزند. محتسب باید نانوایان را از پختن نان پیش از عمل آمدن خمیر بازدارد، زیرا نان فطیر6 در ترازو سنگین و برای معده ثقیل است و همچنین است درصورتی که نمک نان کم باشد بهتر است که محتسب بر هر دکانی روزانه سهمیهی معینی مقرر کند تا به هنگام کمیابی نان امور شهر مختل نشود. و باید که در پایان هر روز دکانهای نانوایی را بازرسی کند و نگذارد کسی از کارگران در روی کیسههای آرد یا در محل خمیر گرفتن بخوابد. و دستور دهد کیسهها را پس از تکان دادن و شستن برطنابها آویزند.
******
1- کسی که بر کارهای کسبه نظارت میکند
2- قرار دهند
3- دهانه تنور
4- از سرانگشتان تا آرنج
5- بتراشد
6- نان بی مایه