آمارهاي آبي

ارسال در در شهر

statisticsزبان آمار و ارقام جوري است كه آدم عميق مسائل را درك مي كند، پس بگذاريد سري در آمارهاي آبي نه آبكي بزنیم تا پي به اهميت اين نعمت خدادادي برده و باور كينم مايه حيات را بايد با وسواس و صرفه جويي استفاده كرده و دراين راه از روشهاي بهينه مصرف بهره جسته و ترك بعضي عادات كنيم.

 

در جهان

ü هر زن افريقايي بطور متوسط سه ساعت وقت صرف آوردن آب شرب به خانه مي كند كه يك سوم انرژي دريافتي روزانه اش در اين را مصرف مي شود«با وضع خود مقايسه كنيم و ببينيم جاي شكر آنهم عملي دارد يا نه»

üنمايندگان شركت كننده در كنفرانس سران روزانه 200ليتر آب مصرف كردند «خيلي به فكر مردم هستند»

üحجم آب هاي شيرين جهان 240 هزار كيلومتر مكعب يعني 5/2در صد آبهاي جهان است

دانشمندي براي اينكه ما درك بهتري از ميزان آب شيرين داشته باشيم حساب كرده اگر همه آبهاي جهان يك گالن (حدود 4 ليتر اندازه ظرفهاي مايع ظرفشويي) باشد ميزان آب شيرين آن اندازه يك قاشق چايخوري است.

üيك ميليارد و يكصد ميليون نفر در سطح جهان به آب قابل شرب دسترسي ندارند

 

در ايران

üايران با دارا بودن يك درصد مساحت كره زميني و 1/1درصد جمعيت جهان فقط 36/0درصد از آبهاي تجديد شونده جهان را دارا مي باشد

üمتوسط بارندگي در ايران يك سوم متوسط بارندگي جهان و حدود 250 ميلي ليتر در سال است انزلي بيشترين و يزد كمترين بارندگي را دارد اما متوسط بارندگي در جهان 860 ميلي متر است.

üجمعيت ايران در سال 1335ه ش 19 ميليون و امروزه بيش از 75 ميليون نفر است، آب قابل دسترس از 6860متر مكعب در آن سال به 1400 متر مكعب در سال 90 رسيده است يعني يك پنجم شده است.

üاما در حالي كه متوسط سرانه بسياري از كشورها با وجود بارندگي چندين برابري زير صد ليتر در شبانه روز است درايران 180 ليتر در شبانه روز مي باشد«كفران نعمت نيست؟ در چه چيزهايي ما از ديگر كشورها جلو مي افتيم »

 

در استان

üنيمي از منابع و سرچشمه های آب استان اصفهان خشكيده است

üدر حال حاضر آب رساني به 386 روستا از طريق سيار يعني با تانكر صورت مي گيرد «وضعيت خود را با آن مقايسه كنيم آيا با مصرف غيرمنطقي به آنها ظلم نمي كنيم»

üبه دليل خشك شدن مراتع مثلاً در اردستان تعداد دام ها از 200هزار رأس به 150 هزار رأس رسيده و دامداران در حال فروختن دامهاي خود هستند

üو باز در اردستان در سال جاري به دليل كمبود آب 45 تا 60 درصد به محصولات گندم و جو خسارات وارد شده است.

خوب است با آب مجازي هم آشنا شويم و آمارهايي هم در مورد آن بخوانيم

آب مجازي مقدار آبي است كه يك كالا و يا يك محصول و يك فرآورده كشاورزي در فرايند توليد و يا عمل آمدن مصرف می کند مثلاً براي يك كيلو گوشت  15000 ليتر و يك کیلو گوشت مرغ 4000 ليتر و يك ليتر شير 1000 ليتر و يك كيلو گوجه فرنگي حدود 150 ليتر و يك جفت كفش با چرم گاو 800 ليتر ويك پيراهن نخي 4100 ليتر آب مصرف مي شود.

حالا خودتان هم مي توانيد آمار بگيريد مثلاً ميزان مصرف آب هنگام مسواك زدن با شير باز و با شير بسته هنگام شامپو و صابون زدن در حمام با دوش باز و دوش بسته را حساب و مقايسه كنيد و آنرا در تعداد نفرات خانوار ضرب ودر تعداد مسواك زدن و حمام كردن ماهانه ضرب كنيد و جدولي درست كنيد.اما دانستن، مسئوليت به دنبال دارد پس در فرصتي ديگر در مورد روشهاي بهينه مصرف آب آمار مي دهيم، شما هم ميتوانيد اين مطلب را چاپ و در آبدارخانه محل كار و يا آشپزخانه و جاي مناسب ديگر در معرض ديد قرار دهيد.

 

منابع

1-سايت پزشكان

2-معاونت وزير نيرو در امور آب و آيفا شبكه اطلاعات

3-روش هاي بهينه سازي مصرف آب از انتشارات روابط عمومي شركت آب و فاضلاب استان اصفهان

4-روزنامه اصفهان زيبا شمارهْ 1318دوشنبه 10مرداد 1390