وضعیت قرمز
سهشنبه هفته گذشته نهم آذرماه و در پي بروز شرايط اضطراري هوا در برخي شهرهاي استان، استاندار اصفهان ناگزير به اعلام تعطيلي دستگاههاي دولتي به جز مراكز خدمترسان نظير بانكها، شهرداري، مراكز امدادي و بيمارستانها شد. دكتر ذاكر اصفهاني در اين باره گفت: شرایط بحرانی و خاصی که هوای اصفهان را از حالت عادی خارج و به مرز اضطرار رسانده، موجب شد در جهت
جلوگيري از تشديد آلودگي و براي حفظ سلامت همشهریان، سهشنبه را در شهر اصفهان و برخي شهرستانها تعطيل اعلام كنيم.
وي افزود: وجود یک مرکز پرفشار بر روی محور شرق باعث پایداری هوا گشته و این ایستایی هوا باعث یک نوع وارونگی و حفظ آلودگی به واسطه سردی هوا شده است.
دکتر علیرضا ذاکر اصفهانی با بیان این مطلب که سردی هوا، آلودگی را به مانند چتری بر روی سر شهر اصفهان و برخي شهرها حفظ کرده است، اظهار داشت: شاخص آلودگی هوای اصفهان از ساعت 9 تا 12 دوشنبه از وضعیت هشدارخارج و به حالت اضطرار وارد شد و آلایندگی جو به بیشترین حد ممکن رسید.
استاندار اصفهان با اشاره به این موضوع که بر اساس پیش بینی اداره هواشناسی تا 10 روز دیگر پایداری هوای سرد را در استان شاهد خواهیم بود، تصریح کرد: گفتهها حاکی از این است که تا اواسط هفته جاري شرایط اضطراری و بحرانی آلودگی هوا در استان اصفهان ادامه خواهد یافت. ذاکر اصفهانی ادامه داد: پایداری هوای سرد در استان آلودگی را بیشتر و شرایط را بحرانیتر خواهد کرد. وی ادامه داد: نقطه اوج آلودگی هوای اصفهان سهشنبه بود و شرایط بغرنجتری را برای شهر به همراه داشت.
دکتر ذاکر اصفهانی معدل استان در آلودگی هوا را شاخص 170 ای کیو ای اعلام کرد و بیان داشت: این رقم نشاندهنده این است که وضعیت استان از وضعیت هشدار گذشته و به مرز اضطرار وارد شده است.
اين وضعيت بحراني كه در برخي كلانشهرها از جمله تهران هم روي داد، عوامل مختلف و متعددي دارد كه وجود مراكز بزرگ صنعتي آلاينده در كنار اين شهرها از جمله آن است و همانگونه كه بارها توسط انديشمندان اعلام گرديده، آلودگي هوا يكي از تبعات صنعتي شدن جوامع در عصر حاضر تلقي ميشود.
اصفهان هم به واسطه وجود چندين كارخانه بزرگ صنعتي و نيز پالايشگاه نفت همواره در معرض آسيب قرار داشته و اين وضعيت، روز به روز تشديد شده است. هم از اين روست كه در سالهاي اخير مسئولان شهري اصفهان تلاش فراواني را براي جلوگيري از توسعه واحدهاي بزرگ صنعتي و بخصوص پالايشگاه اصفهان صورت دادند و با اقدامات فراوان، از يك سو خواستار عدم توسعه اين واحدهاي آلاينده و از سوي ديگر پرداخت عوارض آلايندگي توسط اين واحدها شدند.
در همین راستا بود که چند هفته قبل، رئیس شورای شهر اصفهان که مکرراً در مقابل توسعه پالایشگاه اصفهان موضعگیری میکند در کنفرانس مطبوعاتی خود با بیان وضعیت نامطلوب هوای اصفهان گفت: توسعه پالایشگاه اصفهان خلاف قانون است و باعث آلودگی در شهر و اطراف آن و سبب ایجاد ترافیک سنگین در مسیر پالایشگاه میشود.
وي افزود: پالايشگاه به شهر اصفهان ظلم كرده و توسعه آن خلاف قانون است و ما توان توقف اين طرح را نداريم. وي تصريح كرد: پالايشگاه در آلودگي هواي شهر نقش دارد پس بايد درصدي كمك كند تا فضاي سبز توسعه يابد.
اما در اين هفته گذشته، شدت آلودگي به حدي رسيد كه مسئولان استان ناگزير شدند روز چهارشنبه را هم در برخي شهرستانها از جمله خمينيشهر تعطيل اعلام كنند.
روز پنجشنبه بحران آلودگی شدت یافت بطوریکه شهر اصفهان و برخی دیگر از شهرها از جمله خمینی شهر در این روز به دليل تداوم آلودگي هوا يكپارچه تعطيل شد و بر اساس تصمیم مدیریت بحران استان؛ شهرداري، بانكها، بازار و اصناف شامل این تعطیلی شدند.
این آلودگی شدید بخوبی قابل رؤیت بود بطوریکه مردم شهرستان می توانستند شدت غلظت گرد و غبار و دود را در هوا مشاهده کنند. آلودگیای که به گفته مدیر کل هواشناسی اصفهان، دید افقی را که به طور طبیعی 10 کیلومتر می باشد به یکهزار متر کاهش داد.
مدیر کل هواشناسی اصفهان در عین حال، بیشترین میزان آلودگی را در شهر اصفهان و پس از آن زرینشهر، مبارکه، نجف آباد، فلاورجان، شاهینشهر، برخوار، خمینیشهر، کبوترآباد و فرودگاه شهید بهشتی اصفهان با آلایندگی بالا و کاهش دید افقی ناشی از آلودگی اعلام کرد.
چرا خمینی شهر؟
خمينيشهر نه يك كلانشهر است و نه يك شهر صنعتي؛ اما هفته گذشته در صف شهرهاي بحرانزده قرار گرفت و با تصميم مسئولان استان، سهشنبه تا پنجشنبه در شهر ما هم تعطيل عمومي اعلام و دستگاههاي دولتي و مراكز آموزشي تعطیل شد. اين وضعيت قرمز براي خمينيشهر امري مقطعي نيست و به تصريح مقامات استان تا مدتها ادامه خواهد داشت.
تبعات آلودگی هوا در حالی دامن خمینی شهر را گرفته که تاکنون بابت این حجم آلایندگی هیچگونه عوارضی از سوی پالایشگاه به شهرستان پرداخت نشده و این در حالی است که مسئولان شهری اصفهان خواستار افزایش مبلغ دریافتی برای این شهر هستند و همچنین بنا به تصریح مقامات استان، بخش زیادی از مبالغ کلانی که بعنوان عوارض آلایندگی از سوی پالایشگاه به شاهینشهر پرداخت میشود صرف امور غیرمهم و تزئیناتی این شهر شده است!
سئوال اینجاست که در چنین شرایطی و در حالی که خمینیشهر به محدوده آلایندگی پالایشگاه نزدیکتر است چرا فقط باید تبعات فعالیت این مرکز صنعتی را متحمل شود و هیچ عایدی نداشته باشد؟ البته می دانیم که تلاشهای مثبتی در ماههای اخیر صورت گرفته و امید است به ثمر بنشیند اما مشکل همچنان پابرجاست.
در عین حال نباید از عامل افزایش خودروها در سطح شهرستان و نقش آنها در تشدید آلودگی هوا غافل شد و نیز نباید از یاد برد که روند تخریب باغات شهرستان که میتوانند نقش مهمی در کاهش این آلودگی داشته باشند و شش تنفسی اصفهان هم هستند چه خسارت فراوانی بر جای گذاشته است.
همانگونه که ذکر شد، این وضعیت بحرانی تا مدتها ادامه خواهد داشت. در این باره استاندار اصفهان با اعلام این مطلب که در مجموع اوضاع خوبی برای اصفهان پیشبینی نشده و باید تمهیدات لازم را به کار برد، ادامه داد: متاسفانه با پبشبینیهای صورت گرفته، امسال بارندگیهای چشمگیری نخواهیم داشت که همین امر به وضعیت آلودگی دامن زده و احتمالا این بحران مدتها پیش روی استان خواهد بود.